Telefoneren achter het stuur kan desastreuze consequenties met zich mee brengen, waardoor wanneer je gepakt wordt, de boete niet mals is. Tot voor kort kon je je weg vervolgen en kreeg je later de bon van € 250 op de mat, maar die is sinds kort verhoogd naar € 350. Dit is echter niet de enige verhoging van de verkeersboetes.

Aankondiging van de nieuwe bedragen van verkeersboetes

De nieuwe boetebedragen zijn 1 maart 2022 ingegaan, terwijl ze vorig jaar al werden aangekondigd. Voordat ze konden worden doorgevoerd moesten ze nog aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. In de tussentijd zijn enkele boetebedragen dus nog veranderd en/of aangescherpt. Normaliter gaan de nieuwe bedragen van verkeersboetes in op 1 januari, vooral om ‘een signaal af te geven’, maar dit keer werd er voor het eerst 1 maart aangewezen.

Voornamelijk ‘gevaarlijk weggedrag’ gaat zwaarder bestraft worden. De boete voor onnodig links rijden is opgeschroefd naar van € 150 naar € 220 en wie kinderen zonder gordel in de auto heeft moet niet raar opkijken van een boetebedrag van € 220.

Geen voorrang verlenen aan een voorrangsvoertuig is € 100 duurder geworden en kost je nu € 350 euro. Niet alleen dat, bestuurders die dit ‘misdrijf’ op de weg plegen kunnen hiervoor strafrechtelijk vervolgd worden. Mede doordat ambulances en/of politieauto’s met zwaailicht nog altijd veel hinder ervaren door dit soort calamiteiten.

Verlaging

Niet alle bedragen zijn omhoog geschoten, enkele zijn ook flink verlaagd. Wie ‘onnodig geluid’ maakt kon voorheen rekenen op een bon van € 400, maar komt er nu met € 250 beter vanaf. Ook onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats wordt iets goedkoper en gaat van € 400 naar € 310.

Ook verkeersboetes voor te hard rijden op de snelweg bij de eerste 10 km/u boven de maximum snelheid gaan omlaag. Deze snelheidsboetes worden verlaagd met 15%. Alle bedragen, die hier zijn te vinden, zijn uiteraard exclusief de € 9 administratiekosten.