Nadat de Nieuw-Zeelandse verdedigster Meikayla Moore tegen de Verenigde Staten drie keer in het eigen doel schoot, leek het voor de Amerikaanse voetbalbond de perfecte timing om bekend te maken dat de dames van het nationale voetbalteam evenveel gaan verdienen als het mannenelftal.

Aanvoerster van Amerikaanse dames voetbalteam speelde grote rol in de kwestie

Er was zes jaar lang ophef gaande over dit onderwerp en na lang doorzetten hebben de dames hun zin gekregen. Aanvoerster Megan Rapinoe speelde hier een doeltreffende rol in. Financieel gezien gaan de wereldkampioenen van 2019 er flink op vooruit. Ze eisten een schadevergoeding van $ 66 miljoen via de rechtbank, maar dit werd uiteindelijk teruggebracht naar $ 22 miljoen.

US Soccer stemde er ook mee in een fonds van $ 2 miljoen op te richten om de spelers na hun voetbalcarrière een steentje te laten bijdragen als het gaat om de groei van het vrouwenvoetbal.

“Geweldige prestatie”

“Dit is slechts een stap in de richting van het herstel van de relatie met het damesteam. Ik denk dat dit een geweldige prestatie is en ik ben enthousiast over de toekomst en de samenwerking met hen. Nu kunnen we de focus verleggen naar andere dingen, het allerbelangrijkste, het spel op alle niveaus laten groeien en de kansen voor meisjes en vrouwen vergroten”, aldus Cindy Parlow Cone, voormalig speler van het Amerikaanse damesvoetbal die in maart 2020 hoofd van de federatie werd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alex Morgan (@alexmorgan13)

Amerikaanse damesvoetbal tegenover het mannenvoetbal

Diverse buitenstaanders vinden het echter vrij opmerkelijk, aangezien het damesvoetbal veel minder kijkers trekt en er veel minder geld mee is gemoeid dan in het herenvoetbal.

“Mannen halen met voetbal meer geld binnen dan vrouwen, omdat er meer mensen in geïnteresseerd zijn. Door een goeie mannelijke voetballer aan te trekken als club verkoop je meer shirts, meer tickets en je kan meer geld vragen voor tv-rechten als competitie zijnde. Hierdoor kunnen teams betere spelers samen te stellen. Vrouwen verdienen niet minder omdat ze vrouw zijn maar omdat ze minder geld genereren voor clubs en omdat het niveau stukken lager ligt”, aldus een geïrriteerde fan op social media.

KNVB

Om een beeld te scheppen dan de situatie in ons land: wanneer Nederland het WK voetbal wint, ontvangen de mannen € 30 miljoen méér dan wanneer de vrouwen zouden winnen, terwijl de vrouwen toch echt beter presteren. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) wil daarom ook dat de Nederlandse vrouwen evenveel gaan verdienen als de mannen, maar tot op heden zijn daar nog geen concrete beslissingen in gemaakt.