Als we het hebben over Nederlanders met een Formule 1-circuit, gaan de gedachtes al gauw uit naar Prins Bernhard van Oranje-Nassau, eigenaar van Circuit Zandvoort. Maar hij is niet de enige landgenoot die een F1-circuit in beheer heeft. Althans tot voor kort. Het Ascari-circuit in het Spaanse Rondo, in de provincie Málaga, is namelijk door Nederlandse zakenman Klaas Zwart verkocht, volgens de regionale Spaanse krant Sur.

Miljonair Klaas Zwart verkoopt na twintig jaar Spaans Formule 1-circuit

De Quote-500 miljonair Zwart verdiende zijn vermogen in de olieindustrie en verkocht in 1999 zijn fabriek Petrolinesysteem in Schotland, Aberdeen, voor “honderden miljoenen”. Sindsdien is de geboren Fries grootaandeelhouder in het Nederlands-Spaanse securitybedrijf Biocryptology, die digitale beveiligingssystemen ontwikkelen op basis van vingerafdrukken.

Circa twintig jaar geleden maakte Klaas Zwart zijn jongensdroom waar door het Ascari-circuit van vijfenhalve kilometer met 26 bochten te verwerven en het Ascari-raceteam op te richtten. In 2006 zei hij nog tegen zakenblad Quote dat zijn hobby, zoals hij het noemde, alles behalve goedkoop is. Naar eigen zeggen kostte het hem indertijd € 10.000 per dag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ascari · Official (@ascarinet)

Tijdens de opening van het circuit werden enkele BN’ers uitgenodigd, waaronder Marco Borsato, Willemijn Verloop en prins Friso, werd uitgenodigd om deze uitgekomen jongensdroom te vieren.

De nieuwe CEO van het Ascari-circuit

De nieuwe CEO, ene Jesús Gijón, heeft bevestigd dat twee bedrijven, een uit Zwitserland en de andere uit Argentinië, het racecircuit hebben gekocht van de Nederlandse oprichter Klaas Zwart.

“Circuito Ascari, SL begint een nieuwe fase in Ronda omdat er de afgelopen dagen van eigenaar is veranderd; het bedrijf is gekocht door twee firma’s, waarvan een Zwitsers en de andere Argentijns. Tegelijkertijd heeft er een herstructurering van het algemeen management plaatsgevonden, met de aanstelling van een nieuwe CEO”, meldt het bedrijf in een verklaring.