De Gigafactory Berlin-Brandenburg is de eerste productielocatie van Tesla in Europa en volgens het bedrijf van Elon Musk, die sinds kort grootaandeelhouder is bij Twitter, tevens de meest geavanceerde. Na acht maanden vertraging opende Tesla vorige maand eindelijk de nieuwe Gigafactory Berlin-Brandenburg.

Gigafactory van Tesla

De bouw van het gigantische bedrijfspand is breed uitgemeten in de media, maar tot dusver is er nooit de mogelijkheid geweest om eens binnen te kijken. Met een oppervlakte van 227 duizend vierkante meter, wat het de op vier na grootste fabriek van Tesla wereldwijd maakt, is het daarbij ook lastig om alles te verkennen met de benenwagen. Daarom heeft Tesla een video gemaakt middels een zogeheten FPV-drone.

De dronevlugt begint buiten met honderden voltooide Model Y’s, voordat de bestuurder ervan de Gigafactory binnengaat om te demonstreren hoe de auto wordt gefabriceerd. Gedurende de drie minuten durende clip zul je als kijker getuige zijn van de enorme machines in en allerlei andere bewegende onderdelen. Het is een indrukwekkend schouwspel.

Tesla Model Y-productie

Toen de deuren op 22 maart werden geopende rolde er diezelfde dag al 30 Model Y’s van de productieband. De Gigafactory, die naar verwachting zo’n 12.000 werknemers in dienst zal hebben, zal uiteindelijk 500.000 Model Y’s per jaar produceren. Verder zal de fabriek die naar verluidt zo’n € 4 miljard kostte volgens de automaker jaarlijks ook miljoenen batterijen produceren.

Meer recentelijk is er nóg een gigantische fabriek geopend door Tesla. Namelijk de Giga Texas – in de buurt van Austin. De bouw daarvan ging van start in juli van 2020, terwijl de de eerste leveringen van in de fabriek gebouwde voertuigen van start gingen tijdens het openingsfeest ‘Cyber ​​Rodeo’ op 7 april 2022. Het wordt niet alleen het hoofdkantoor van de EV-bouwer, maar ook de locatie die het oosten van de VS zal gaan voorzien van de Tesla Cybertrucks, de Semi’s, de Model 3- en Model Y’s.

Zie hieronder de dronevideo van Giga Berlin.