Wat bedoeld was als een verjaardagsfeest, mondde uit in juridisch moddergooien en een boetebedrag van bij een halve ton. De kantine van het medisch laboratorium Gravity Diagnostics in Kentucky werd versierd om de verjaardag te vieren van Kevin Berling, die er pas tien maanden werkzaam was, maar een reeks aan misverstanden zorgden voor een toestand die alles behalve feestelijkheid is.

Verjaardagsfeest wordt niet gewaardeerd

Berling had namelijk vooraf aan zijn leidinggevenden verzocht om zijn verjaardag te vieren omdat hij kampt met intense angststoornissen en dat een kantine vol slingers en collega’s een aanval zou kunnen triggeren. Echter gaf de leiding hier, bewust of onbewust, geen gehoor aan waardoor Berling zich in de lunchpauze naar zijn auto haastte om het moment suprême te ontwijken.

Toen hij een dag later door zijn directe leidinggevenden werd aangesproken op zijn gedrag op zijn verjaardag liep het verder uit de hand. Het bedrijf claimt dat Berling met gebalde vuisten en een knalrood hoofd zijn bazen verbaal aanviel, terwijl zijn advocaat juist vertelt dat dit een manier was om zichzelf te kalmeren. Maar hoe dan ook: hij werd na het gesprek op staande voet ontslagen.

Mentale én financiële schade

De rechter oordeelde in samenspraak met de jury tijdens de rechtszaak die volgde dat zijn ontslag onrechtmatig was. Ook al vond hij al gauw een nieuwe baan moet het bedrijf de Amerikaan $ 450.000, omgerekend € 416.000, gaan betalen.

Dit bedrag moet een aantal kosten financiële schade gaan dekken, maar ook de psychische naslag wordt in acht genomen. Hij zou na zijn ontslag namelijk nog meer last hebben gehad van paniekaanvallen en ruim de helt van de ‘boete’ wordt bedoeld als smartengeld om zijn misgelopen salaris te compenseren.