Sinds hun eerste bezoek in 1966 zijn modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé verliefd op het Marokkaanse Marrakesh. “De vogels zongen, het met sneeuw bedekte Atlasgebergte blokkeerde de horizon en de geur van jasmijn steeg naar onze kamer. We zouden die ochtend nooit vergeten, omdat het op een bepaalde manier ons lot bepaalde.”, aldus Bergé. Het beviel hen zo erg dat ze in de jaren ’80 de Marjorelletuin en de daarbij horende gebouwen kochten.

Majorelletuin van Yves Saint Laurent

De hoofdwoning uit de jaren ’60 grenst aan de Marjorelletuin, een botanische tuin in Marrakesh, ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924 toen Marokko nog een protectoraat van Frankrijk was. De tuin was indertijd gevuld met cactussen, jasmijnbomen en diverse andere planten.

In 1962 kwam Majorelle na een verkeersongeval te overlijden en zodoende raakte de tuin in een vervallen staat. Totdat Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé het huis én de tuin in 1980 besloten te verweven. Twee jaar later ging de grondige restauratie van start en sindsdien is het een populaire locatie die jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers trekt.

Restauratie duurde negen maanden

Gedurende negen maanden durende restauratie werd de tuin voorzien van verschillende irrigatiesystemen. Inmiddels bevat de tuin meer dan 300 zeldzame planten uit uit vijf continenten en kenmerkt de tuin zich door afwisselende stijlen. Ook zijn er nog steeds veel vogels te horen en zien.

Yves Saint Laurent

Het aangeboden hoofdverblijf is opvallend blauw en bevat zes slaapkamers, zeven badkamers en een zwembad. Het is echter nooit bewoond door de mode-iconen, maar in plaats daarvan woonde het paar in een modernistische villa op het terrein ontworpen door de Franse architect Paul Sinoir in de jaren ’30.

Op op 3 december 2011 werd het zogenoemde Berber Museum geopend in wat voorheen diende als atelier van Majorelle. In het museum zijn circa 600 objecten uit de privé-collectie van zowel Yves Saint Laurent als Pierre Bergé te aanschouwen.

De blauwe villa wordt aangeboden door Sotheby’s International Realty en de prijs is op aanvraag.