In 1975 werd DeLorean Motor Company (DMC) opgericht door John DeLorean, die tot dan toe onder meer directeur van de General Motors was. In 1981 rolde de eerste modellen van de assemblagelijn. Ondanks enkele errors boekte ze in het startjaar een winst van $ 6,5 miljoen en stonden er voor tussen de $ 40 – $ 50 miljoen aan orders open.

Faillissement DeLorean

Het begon allemaal in Detroit, de gevaarlijkste stad van de Verenigde Staten, maar al gauw opende nevenvestigingen in allerlei staten en zelfs in het Noord-Hollandse Hem. Ondanks de succesvolle beginperiode kampte het bedrijf van John Delorean met financiële problemen. Politiek-gerelateerde zaken gooide roet in het eten en de crisis in de Amerikaanse auto-industrie indertijd hielp ook niet bepaald mee.

In februari 1982 liep het zover op dat DMC door de Britse regering onder curatele werd gesteld wegens een rente-schuld van $ 800.000. John DeLorean deed verwoede pogingen om investeerders te vinden, maar niets hielp hem uit de opgestapelde problemen. Niet veel later werd de Amerikaan beschuldigd van cocaïnehandel en het witwassen van geld.

Hoewel hij jaren later werd vrijgesproken, kon het niet voorkomen worden dat DeLorean Motor Company moest sluiten. In oktober 1982 werd het autobedrijf failliet verklaard en bleef het totaal aantal gefabriceerde auto’s steken op slechts 8583 exemplaren.

Zo’n 15 jaar later werd de onderneming opgekocht door DeLorean Motor Company of Texas, gevestigd in de stad San Antonio, ondanks de vergelijkbare naam een compleet ander bedrijf van de Brit Stephen Wynne. Ook de nog bestaande voorraad onderdelen en exclusieve distributierechten waren onderdeel van de deal..

Elektrisch aangedreven Alpha5

Het bedrijft verkoopt gebruikte DeLoreans, levert onderdelen, repareert de auto’s en sinds 2008 is er ook een doorstart gemaakt om nieuwe modellen onder de DeLorean-merknaam te bouwen. In de pijplijn zit onder meer een elektrisch aangedreven auto, genaamd de ‘DeLorean Alpha 5’, die ontworpen is door een Italiaanse ontwerpbureau. Alles gebeurd onder toeziend oog van de Nederlander Joost de Vries. Hij is namelijk de Chief Executive Officer bij DeLorean Motor Company of Texas en werkte daarvoor bijna twee jaar bij Tesla als VP Worldwide Service en bijna zeven jaar bij Karma Automotive LLC als VP Sales & Customer Experience.

De Alpha 5 verschijnt in eerste instantie in een oplage van 88 exemplaren, met bijbehorende NFT’s, en is een overduidelijk verwijzing naar de Back to the Furure-film – waar DeLorean bekend door werd. Het vijf meter lange instapmodel is futuristisch met de kenmerkende vleugeldeuren en heeft een actieradius van maar liefst 482 kilometer. In iets meer dan 3 seconden accelereert het EV vanuit stilstand naar de 100 kilometer en ‘ie moet een topsnelheid halen van 250 km/u.

In de Verenigde Staten moet het nieuwe model circa $ 175.000, omgerekend € 162.000, gaan kosten. Lees er meer over op de website van DeLorean.