Bij de naam Motor Yacht A gaan onze gedachtes meteen uit naar Sailing Yacht A van 143 meter. Uiteraard zijn er gelijknissen tussen de twee. Los van de naam zijn ze allebei in eigendom van de Russische oligarch Igorevich Melnichenko. Motor Yacht A is een van de grootste particuliere megajachten die er bestaat, met een lengte van 119 meter en een breedte van 18,87 meter, maar de omvang is niet het enige opvallende kenmerk van dit merkwaardige schip.

Eigenaar van Motor Yacht A

A werd gebouwd door de beroemde, Duitse scheepswerf Blohm & Voss en na vier jaar bouwen werd ze in 2008 overgedragen aan haar nieuwe eigenaar: de Russische oligarch Andrey Igorevich Melnichenko. Hij is de belangrijkste begunstigde van de kunstmestproducent EuroChem Group en het kolenenergiebedrijf SUEK. Met een geschat persoonlijk vermogen van $ 17,9 miljard, stond hij in maart 2021 op de 95e plaats in de Forbes- lijst van miljardairs en op de 7e plek van Rusland. Bloomberg schat het nettovermogen van Melnichenko in maart 2021 echter op $ 18,8 miljard. Goed genoeg om zichzelf de op zes na rijkste Rus te noemen.

Motor Yacht A

Motor Yacht A is op haar plaats gerangschikt als het 25e langste jacht ter wereld en vaart onder de vlag van Bermuda. Philippe Starck creëerde zowel het exterieur- als het interieurontwerp in samenwerking met scheepsarchitect Martin Francis. Het verhaal gaat dat Philippe Starck slechts twee uur nodig had om Motor Yacht A te ontwerpen. Het gevaarte heeft in totaal drie zwembaden verdeeld over de verschillende dekken.

Het interieur laat veel natuurlijk licht binnen en valt op wegens de uitgebreide houten meubels, wat zorgt voor een luxe en comfortabele sfeer. Daarnaast beschikt over een prachtige master suite en nog eens zes ultramoderne gastenhutten. Er kan een bemanningsgroep van 35 leden gehuisvest worden om tot 14 gasten tot in de puntjes te verzorgen.

Drie liften en een helipad

Verder beschikt het superjacht over een beachclub en drie tenders in hun eigen garages. Ze heeft ook haar eigen landingsplaats voor helikopters op het voorste hoofddek, terwijl drie liften gasten het gemakkelijk plaatsen om te wisselen van de verschillende niveaus. Ook een hoogwaardige fitnessruimte en ruime spa kunnen afgevinkt worden. Naar verluidt kost de Rus het in 2008 voor zo’n $ 300 miljoen en is tussen de $ 20 en $ 30 miljoen aan onderhoudskosten kwijt.