Wie had dat gedacht? De binnenkort aftredende Britse premier Boris Jonhson is een echte petrolhead. Het wagenpark van de spraakmakende politicus Boris Johnson heeft eigenlijk een beetje van alles. Of beter gezegd: een vierwieler voor ongeveer elke denkbare gelegenheid.

Wat blijkt: Boris Johnson was voor een tijdje ‘journalist’ en recensent in de autobranche. En die voorliefde is terug te zien in het wagenpark van de Britse premier. 

Wagenpark Boris Johnson huist een Tesla Roadster

Een bijzonder model waarvan er maar 2.500 exemplaren van werden gebouwd. De Tesla Roadster legde in principe de basis van het elektrische automerk. Het sportieve model bracht Tesla veel naamsbekendheid. Evenals de reputatie waarmee de wereld veroverd werd: dat elektrisch en sportief dus uitstekend samengaat.

In dat opzicht slaagde de Tesla Roadster met vlag en wimpel: de 251 pk-sterke elektromotor zorgde voor een topsnelheid van iets meer dan 200 km/u en blonk vooral uit in acceleratie: van nul naar honderd binnen een knappe 3,9 seconden. 

auto Boris Johnson Wheelsage

De minder sportieve modellen in collectie Boris Johnson

We kunnen uitgebreid schrijven over de ‘grijze muizen’ in de garage van Boris Johnson, maar dat doen wij lekker niet. Deze ‘allemansmodellen’ noem je gerust in één adem namelijk. Een Nissan Leaf bijvoorbeeld. Het enige sportieve aan dit model? Nou, allicht de koplampen. Deze van een accu voorziene Leaf trekt in zo een 11,5 seconden van 0 naar 100 km/u.

Ook zou de bekende Boris over een Toyota Previa GX beschikken. Althans – als hij deze nog heeft. Deze minivan is ook niet een hoogvlieger qua prestaties: de 2,4 liter viercilindermotor biedt hooguit 132 pk en haalt gestaag de topsnelheid van rond de 180 kilometer per uur. Hetzelfde geldt voor een ander, ouder model in het wagenpark van Boris Johnson: de Citroën AX. De man die zichzelf graag als een man van het volk ziet, kan prima dat imago behouden met deze ‘working-class hero’ van het Franse merk.

De riantere modellen in de garage van Boris Johnson

Als wij naar de iets recentere toevoegingen aan de garage van Johnson kijken, dan treffen wij bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander PHEV. Het hybridemodel van de Japanse automaker biedt een iets zakelijkere uitstraling. Samen met de Rover Abio Sentinel (kogelvrije uitvoering) behoort deze Mitsubishi tot de degelijke SUV’s van Johson.

En tot slot het paradepaard uit de stal van de aftredende premier: een rasechte Jaguar XJ. De 5.0 liter met een V8-motor is goed voor 550 pk. Het is verreweg de krachtigste auto in de collectie van Johnson met een topsnelheid van 280 kilometer per uur en voldoende vermogen om van 0 naar 100 te trekken in pakweg 4,6 seconden.