Oud internationaal David Mendes da Silva speelde in zijn hoogtijdagen in het Nederland elftal, maar vandaag wordt hij verdacht betrokkenheid bij criminaliteit. De oud-international werd recent al gearresteerd en vastgehouden wegens verdenking van witwassen en andere illegale strafbare feiten. Op 23 augustus heeft de Officier van Justitie in Rotterdam beslag gelegd op zijn miljoenenvilla te Barendrecht.

David Mendes de Silva belandt in het criminele circuit

De Rotterdammer Davide Miquel Mendes da Silva Gonçalves, ofwel David Mendes da Silva, doorliep in zijn carrière voetbalcubs als Sparta, Ajax, AZ, NAC Breda en twee avonturen in het buitenland, bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg en het Griekse Panathinaikos. In 2006 zelfs door bondscoach Marco van Basten geselecteerd, om vervolgens in 2007 zijn debuut te maken in een wedstrijd tegen Rusland. In 2009 werd hij bij AZ Alkmaar landskampioen en tussen deze twee jaar kwam hij zeven keer uit voor het Nederlands elftal.

In juni van 2016 maakte de voetballer wereldkundig te stoppen als profvoetballer en sloot zich aan bij als amateur bij de jongerenafdeling van de Rotterdamse ploeg. Echter niet voor lang, want aan het einde van het seizoen hing hij definitief zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Opgepakt wegens verdenking van witwassen en meer

Sindsdien bleef het stil omtrent De Silva, totdat hij begin deze maand tijdens zijn 40e verjaardag werd opgepakt. De recherche startte een onderzoek naar de voormalig prof nadat hij in de recente weken  grote bedragen contact geld opnam.  Mendes da Silva werd toen al verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en witwassen en om te voorkomen dat hij eventueel zou vluchten, namen ze hem mee naar het bureau.

David Mendes da Silva

De officier van Justitie Rotterdam heeft afgelopen 23 augustus voor een bedrag van iets onder de € 715.000 beslag laten leggen op de villa in Barendrecht, meldt Bekende Buren. De 40-jarige verdachte heeft de woning vervolgens te koop gezet met een vraagprijs van € 1.850.000, terwijl hij er in 2016, het jaar dat hij stopte met voetballen, € 417.865 voor betaalde. Hij liet er een hypotheek van € 1 miljoen op vestigen wat bij een succesvolle verkoop € 850.000 winst zou beteken. Een ton meer dan het benodigde bedrag om een inbeslagname te voorkomen.

Voorzieningen van de woning in Barendrecht

De vrijstaande villa heeft een woonoppervlakte van 372 vierkante meter met acht kamers, waaronder vijf slaap- en drie badkamers. De woning is verdeeld over drie woonlagen, exclusief kelder, en bevat verder een bioscoop, een wellness ruimte met sauna, een Turks stoombad en een jacuzzi in het huis.

David Mendes da Silva