In Europa proberen we van het Russische gas af te komen, maar zodra daar geen alternatieven voor zijn, zijn we tot een zekere hoogte afhankelijk van het geboycotte land van Vladimir Poetin. Iemand die geen moeite heeft om zaken te doen met ’s werelds grootste land, is de Saudische prins Alwaleed Bin Talal.

Alwaleed Bin Talal

De oorlog heeft dus geen invloed op de manier waarop Al Waleed bin Talal, de kleinzoon van Ibn Saud, de grondlegger van het moderne Saoedi-Arabië, zijn zaken doet. Hij is een van de rijkste mannen van het land en de meest vooraanstaande internationale investeerders. Tot voor kort was hij zelfs de allerrijkste van het land, maar zijn machthebbende neefje, Mohammed bin Salman, overstemd hem nadat hij in mei een belang van 16,9% in Kingdom Holding Co. verwierf met zijn eigen investeringsvehikel, Public Investment Fund.

Mohammed bin Salman heeft Poetin geregeld aan de lijn en weigert net als hem om mee te werken om inflatie tegen te gaan door de olieproductie te verhogen, zoals de Amerikaanse president Joe Biden suggereert. De relatie tussen Bin Talal en zijn oom is niet al te best nadat de twee, samen met een groep vermogenden, in 2017 werd opgesloten in het Ritz-Carlton te Riyad vanwege beschuldigingen van corruptie.

Vermogen van $ 20 miljard

Als oprichter van investeringsmaatschappij Kingdom Holding Co. beschikt Alwaleed Bin Talal naar verluidt over vermogen van $20 miljard. Met zo’n portfolio kan hij helemaal losgaan om de investeringsmarkt. Echter valt voornamelijk de timing van zijn meest recente investeringen op. Nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, besloot de Saudische prins zich voor in totaal $ 500 miljoen in te kopen in de drie grootste energiemaatschappijen van Rusland.

Het grootste deel daarvan zit in Gazprom ($ 365 miljoen) en de restanten gingen in Rosneft ($ 52 miljoen) en Lukoil ($ 109 miljoen). Sinds 2020 is er door de investeringsmaatschappij meer dan $ 3,4 miljard geïnvesteerd in wereldwijde aandelen en certificaten.

Onderdeel van een investeringsprogramma

Bloomberg kon de exacte datum wanneer het bedrijf van Talal de specifieke investeringen deed niet achterhalen, maar schrijven dat het in ieder is geweest nadat Rusland Oekraïne op 24 februari de oorlog verklaarde. Zoals u verwacht was deze zet niet goed voor de energiemaatschappijen en de investeringen van de Saoedische prins daalde in sneltreinvaart in waarde.

Volgens Bloomberg zijn de aankopen onderdeel van het investeringsprogramma van Kingdom Holding dat zich richt op “alternatieve financiering, energie, entertainment, kunstmatige intelligentie, verzekeringen, vermogensbeheer, grondstoffen en fondsen.”