Chateau du Marais ligt ten zuidwesten van Parijs en is voorzien van alles wat nodig is om een luxe hotelcomplex te creëren, vertellen ingewijden aan zakenblad Bloomberg. Het investeringsvehikel van Daniel Kretinsky, een Tsjechische miljardair, ziet het ook helemaal voor zich en heeft € 43 miljoen betaald om het kasteel te verweven.

Daniel Kretinsky, mede-eigenaar voetbalclub Sparta Praag

Kretinsky verwierf het Chateau du Marais en het omliggende land in de zomer van een Franse aristocratische familie, volgens documenten die zijn ingezien door Bloomberg. Een woordvoerder van Kretinsky zei dat de aankoop een gezamenlijke investering is met Jiri Smejc, CEO van de Tsjechische investeringsgroep die eigendom is van de miljardairsfamilie Kellner. Beiden worden 50% eigenaar.

De 47-jarige Kretinsky verdiende zijn fortuin als eigenaar van Energeticky (EPH), de grootste energiegroep in Centraal-Europa. Verder is hij de mede-eigenaar van de Tsjechische voetbalclub Sparta Praag én heeft ook een belang in West Ham United. Daarnaast rijkt zijn investeringsportfolio ook uit tot Foot Locker, Sainsbury, de Britse Royal Mail en zit hij in PostNL.

Bij elkaar opgeteld beschikt de Tsjechische miljardair volgens Forbes over een vermogen van $ 4,9 miljard. Zijn partner is de 25-jarige Anna Kellnerova, de oudste dochter van wijlen Petr Kellner. Kellner was lange periode de rijkste Tsjech en tevens een zakenpartner van Kretinsky.

Chateau du Marais

Op 36 kilometer van Parijs vindt u het chateau dat alom bekend als een van de mooiste voorbeelden van Louis XVI-architectuur. Naast het hoofdverblijf staan er verschillende bijgebouwen verdeeld over het natuurrijke perceel. Daarbij hoort ook een park in Engelse stijl en een 550 meter lang spiegelmeer. De twee nieuwe eigenaren hebben het niet gekocht als vakantiehuisje, maar zijn van plan om er een luxe hotel van te maken.

De burgemeester van Val-Saint-Germain, Serge Deloges, waar het kasteel staat, kan niet wachten tot de werklieden arriveren. “Het plan is om het interieur volledig te renoveren om er een luxe hotel van te maken”, zei hij tegen Bloomberg. “Dit kan alleen maar goed zijn voor de stad”.