Het leven in Dubai staat haaks op het oud-Hollandse gezegd ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten staat bekend om de luxe, de eindeloze mogelijkheden, maar minder positief ook als een belasting- en witwasparadijs. Iets wat klaarblijkelijk erg aanlokkelijk is voor Nederlanders.

Nederlanders bezitten 1500 panden in Dubai

Het is algemeen bekend dat enkelen van de rijkste Nederlanders, zoals Quote 500-lid Michel Perridon, daar permanent verblijven, maar top op heden was het onbekend hoeveel Nederlanders vastgoed bezitten in Dubai, omdat er in Dubai geen openbaar kadaster of handelsregister bestaat. Maar uit een datalek blijkt dat het om een hoop landgenoten gaat. Nederlanders blijken in totaal meer dan 1500 panden te bezitten in Dubai, waarvan de waarde per object varieert tussen de € 22.000 en € 4,5 miljoen, met een totale waarde van zo’n € 636 miljoen.

Het gaat om cijfers uit 2020 en die zijn afkomstig uit het kadaster en andere registers uit Dubai, die gesloten zijn voor het publiek. “Het Amerikaanse onderzoeksbureau Centre for Advanced Defense Studies heeft dat datalek geordend, waarna de gegevens voor Nederland zijn onderzocht door Platform Investico en De Groene Amsterdammer, in samenwerking met Trouw”, schijven de journalisten van die mediums.

Mogelijke witwasverdachtes

Uit het datalek blijk verder dat er van de 1006 zeker 15 personen in de database staan die meer dan zes panden in handen hebben, maar die worden uiteraard niet bij naam genoemd. Investico ging in gesprek met wiswatexpets en kwam erachter dat het ronduit verdacht is als iemand veel vastgoed in Dubai bezit. Zeker wanneer iemand een doorsnee baan of iets dergelijks heeft. Als voorbeeld wordt een “merkwaardige snackbareigenaar” genoemd.

In de meeste gevallen is het allemaal zuivere koffie, want de lijst bevat voornamelijk personen “die er voor hun werk wonen, zoals hoteliers, beauty-specialisten en piloten van luchtvaartmaatschappij Emirates”, maar er zouden minimaal 13 personen op de lijst staan die verdacht worden van criminele activiteiten. Geen verassing, want de plaats in het Midden-Oosten geldt als een populair toevluchtsoord voor criminelen. Niet voor niets werd de hoofdverdachte van het Marengo-proces en kopstuk van de gewelddadige Mocro Maffia, de Marokkaans-Nederlandse Ridouan Taghi, eind 2019 in een appartement in Dubai gevonden en gearresteerd.

Dubai staat op een zogeheten ‘grijze lijst’

Om internationale witwaspraktijken tegen te gaan zette de organisatie Financial Action Task Force de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onderdeel van uitmaakt, eerder dit jaar nog op de zogeheten ‘grijze lijst’, waar landen opstaan die te weinig doen aan het elimineren van witwassen. Dubai schoot vooral tekort in het toezicht op de florerende vastgoedsector.

Op basis van onderzoeken vanuit andere landen is het gegarandeerd dat er Nederlanders tussenzitten die hun eigendommen in Dubai niet  hebben opgegeven bij de fiscus, iets dat wettelijk wel verplicht is. Maar wederom om dat de wet- en regelgeving daar anders is, kan de Belastingdienst niet achterhalen om wie en hoeveel panden het gaat.