De Amerikaanse stad Detroit was ooit een bruisende stad met veel muziek en bekendheid vanwege de bloeiende auto-industrie. De stad droeg verschillende bijnamen. Bijvoorbeeld “Motor City” vanwege de auto-industrie en “City of Champions” vanwege ijshockey-team Red Wings dat jarenlang de ene na de andere overwinning boekte. Maar Detroit kent ook een andere kant. De stad werd in 2013 failliet verklaard en beelden over Detroit bestaan louter uit oude, verlaten gebouwen. Maar inmiddels lijkt de stad zijn weg naar boven steeds meer terug te vinden.

Detroit, grootste stad van Michigan

Detroit is de grootste stad van de Amerikaanse staat Michigan en ligt op de grens met Canada. Het is qua inwoneraantal de 18e stad van de Verenigde Staten. De stad is vernoemd naar de rivier “Detroit”.

De stad heeft internationaal altijd bekend gestaan vanwege zijn auto-industrie. Ford, General Motors en Chrysler hadden hun hoofdkwartier in de stad. Ook staat het daarnaast bekend als muziek-bakermat. Het legendarische muzieklabel Motown was er gevestigd. Dit label heeft artiesten als Diana Ross, Lionel Richie en Michael Jackson grootgebracht.

De auto-industrie bracht rond de jaren ’50 een flinke bevolkingsgroei teweeg vanwege de vele kansen op banen. Op een gegeven moment was de Detroit zelfs even de vierde stad van Amerika.

Spookstad Detroit

Maar de auto-industrie was aan de andere kant ook de nekslag voor de stad. Begin jaren ’70 begon het verval van Detroit. De Amerikaanse economie werd zwaar getroffen door de oliecrisis, waardoor Amerikanen massaal kozen voor goedkopere en kwalitatief goede auto’s van Aziatische concurrenten.

De Amerikaanse fabrieken sloten en de stad belandde in een golf van werkloosheid, waardoor mensen halsoverkop de stad uittrokken. De massale leegloop betekende een bron van criminaliteit, waardoor nog meer mensen vertrokken, en er nauwelijks nog belastinggeld binnenkwam. Detroit kwam in een ongekend lange negatieve spiraal terecht.

Detroit wordt failliet verklaard

Vanaf 2000 stond Detroit nog altijd bekend om het stedelijk verval. In 2010 waren er nog slechts 700.000 inwoners over van de 1.800.000 die er in 1950 woonden. In 2011 leefden maar liefst een derde van de inwoners onder de armoedegrens en er werden vijf keer zoveel geweldsmisdrijven gepleegd ten opzichte van de rest van het land, waardoor hulpdiensten de vraag niet aankonden.

Daarnaast deed zo’n 40% van de straatlantaarns het niet, en waren er zo’n 200 van de 317 stadsparken dicht. In 2012 stonden er in totaal 80.000 bedrijfsgebouwen en 31.000 woningen leeg in de stad.

Door het lage inwonersaantal kreeg de stad nauwelijks belastinginkomsten meer binnen. Detroit had verplichtingen van $ 18,5 miljard, terwijl er jaarlijks maar zo’n $ 1 miljard binnenkwam. Op 18 juli 2013 werd Detroit officieel failliet verklaard. Althans, failliet. Detroit kreeg uitstel van betaling van betaling. Vier maanden later wees het stadsbestuur een nieuwe “Chief Financial Officer” aan, in de naam John W. Hill. Zijn taak was om de financiën van Detroit weer te stabiliseren, om zo de dienstverlening aan bewoners opnieuw te realiseren en aan een duurzame toekomst te werken.

In 2014 begon de wederopbouw echt onder leiding van burgemeester Mike Duggan. Hij liet ten eerste alle straatlantaarns vervangen, en liet parken aanleggen. Duggan legde corruptie aan banden, en investeerde in goede politie. Daarnaast wist hij nieuwe mensen te lokken door oude gebouwen op te laten kopen door burgers, die moesten beloven de panden te renoveren en er binnen enkele maanden in te trekken.

Inmiddels een toeristische trekpleister

Hoewel Detroit nog altijd een laag inwoneraantal – 672.000 in 2020 – heeft, is de stad door zijn prachtige architectuur in het centrum en de parken wel weer een toeristische trekpleister geworden. Detroit is er nog niet, maar heeft inmiddels weer alles in zich om uit te groeien tot een waanzinnige wereldstad.

Detroit