Hoe is de sfeer in jouw huis? Te kil? Te saai? Te steriel? Dan ben je niet de enige. Heel veel mensen krijgen maar geen sfeer in hun huis. Ze wonen in een huis met witte muren en zwarte hoeken. Om ervoor te zorgen dat jouw huis er niet meer als een ziekenhuis uitziet, hebben we een paar handige tips voor je.

Kiezen voor kleur

Een veilige kleurkeuze is ideaal als je je huis wilt verkopen, maar niet zo ideaal als je graag een gezellig huis wilt. Durf te kiezen voor kleur. Voorkom het standaard wit of grijs. Door de muren van de woonkamer een warme kleur te geven, breng je meteen sfeer in huis. Kies bijvoorbeeld voor bruintinten, als je ook al bruine of donkere meubels hebt.

Door te kiezen voor een warm kleurenpalet, voelt de woonkamer meteen heel anders aan. Op deze manier breng je meer warmte in huis. De woonkamer is immers toch een van de belangrijkste plekken waar je verblijft.

Ronde vormen in huis

Strakke lijnen waren ooit heel erg in. Het zag er modieus uit. En opgeruimd, natuurlijk. Maar is je wel eens opgevallen dat die strakke lijnen helemaal niet zo gezellig zijn? Een huis met allemaal rechte hoeken, zorgt ervoor dat het te geordend lijkt. Ronde vormen maken een ruimte zachter en daarmee ook gezelliger. Ze zorgen voor wat meer balans. Kies daarom eens voor bolle, ronde of ovaalvormige accessoires. Denk aan lampen, vazen, vloerkleden of kussens.

Een ronde poef of een ovalen bijzettafeltje is ook altijd een goed idee. Zo haal je de hardheid uit de kamer en tover je wat gezelligheid tevoorschijn.

Denkend aan de feestdagen

Wanneer we denken aan ‘sfeer’, denken we op een of andere manier ook aan de feestdagen en de donkere dagen eromheen. Je denkt misschien al aan kaarsjes, aan de lampjes van de kerstboom of het samenzijn met vrienden en familie. De feestdagen zijn een magische tijd.

Een adventskalender kopen is een goed idee om meer sfeer in huis te brengen: ‘Hoe?’, hoor ik je denken. Een adventskalender brengt meer sfeer in het huis doordat je iedere dag iets hebt om naar uit te kijken en omdat het altijd verrassingen mee brengt. Het is ook een leuk cadeau voor bijvoorbeeld kinderen. Samen een vakje open maken is altijd een recept voor gezelligheid.

(Geur)kaarsen

We hadden het al even over kaarsjes: als je het echt gezellig wilt maken, doe je de lampen uit. Kies voor een geurkaars. Geurkaarsen zijn nog beter dan gewone kaarsen, omdat ze een geur afgeven. Geuren roepen associaties bij mensen op. Een bepaalde geur kan al heel gezellig aanvoelen. En natuurlijk is het branden van een kaars op zich gezellig. Zeker tijdens de herfst- en wintermaanden. Sla ze daarom groot in!