De (super)jachten van leden van de kring rondom Vladimir Poetin raken aan de lopende band hun jachten kwijt vanwege de door de EU instelde sanctiepakketten. Zelf heeft de Russische president ook een aardige vloot klaarliggen, waar Graceful, ondertussen omgedoopt tot Kosatka, wat in het Nederlands ‘Orka’ betekent, onder meer deel van uitmaakt.

Superjacht is eind vorige maand gespot voor de kust van Estland

Iets langer dan een halfjaar geleden lag het schip in de haven van Hamburg, maar toen Rusland Oekraïne besloot in te vallen, liet Poetin zijn jacht terugkeren naar het moederland uit vrees dat ‘ie aan de ketting zou worden gelegd. Enige poos werd er niets meer van vernomen, maar eind september is het gespot voor de kust van Estland, onder de nieuwe naam.

Het voormalige Graceful is 82 meter lang en is officieel ontworpen door H2 Yacht Design. Om het  interieur samen te stellen is gekozen voor exclusieve en chique materialen gemaakt en aan boord is accommodatie voor voor 12 gasten en 14 bemanningsleden. Graceful werd gebouwd op de Duitse scheepswerf Blohm+Voss en werd in 2014 opgeleverd.

De ‘Kosatka’ heeft een helikopterplatform, suites voor maximaal 12 gasten, en een binnenzwembad dat kan worden omgeturnd in een theater en een dansvloer. Verder is er nog een wijnkelder op het jacht aanwezig die zo’n 400 flessen mee kan vervoeren, er is een grote bibliotheek met een kantoor, meerdere binnen- en buitenzwembaden en het jacht zit naar verluidt tot de nok vol met kostbare kunstwerken

Het gevaarte is naar verluidt rond de € 120 miljoen waard en lag begin dit jaar voor onderhoud in de haven van Hamburg in Duitsland, totdat Poetin het al op 7 februari in veiligheid bracht in de Russische exclave Kaliningrad, dat ingebed ligt tussen Polen en Litouwen. Dat was 17 dagen voordat de Russen Oekraïne binnenvielen en dus nog voor de sancties van de VS en de Europese Unie.

Verenig Staten plaatst het superjacht op de een sanctielijst

Op 2 juni zette de VS de ‘Graceful’ en nog drie andere jachten van Poetin op een sanctielijst. Echter kregen ze het jacht nooit te pakken en sinds 30 augustus was het al helemaal ontraceerbaar toen op 30 augustus in Kaliningrad de transponder werd uitgezet.

Carl Groll, fotograaf van TheYachtPhoto.com, heeft op 25 september foto’s genomen van een schip waarvan door Forbes is bevestigd dat het inderdaad om het voormalige Graceful gaat. Forbes vergeleek foto’s van de ‘Orka’ met de ‘Graceful’ en concludeerde dat het hetzelfde jacht is. Over de naamsverandering is niets bekend gemaakt, maar we zijn van de Russen wel gewend dat ze niet altijd open kaart spelen.

De ‘Orka’ zette koers noordwaarts in de Baltische Zee en werd geëscorteerd door een gewapend schip van de Russische kustwacht. Mogelijk was Poetins jacht op weg naar Sint-Petersburg, schrijft ‘Forbes’. Dit is niet Poetins enige jacht. Vier andere jachten van hem zouden veilig in Rusland zijn, terwijl het 140 meter lange Scheherazade, dat aan hem wordt gelikt, geconfisqueerd door de Italiaanse overheid en naar verluidt € 500 miljoen waard is.