Goed nieuws voor de fervente autoliefhebber: in Zwitserland wordt een uiterst exclusieve Ferrari 288 GTO Evoluzione uit 1987 te koop aangeboden. De veiling zal plaatsvinden tussen 19- en 21 oktober en wordt aangeboden door het Canadese veilingbedrijf RM Sotheby’s.

Ferrari 288 GTO Evoluzione

De 288 GTO Evoluzione is één van de meest zeldzame wagens van de Italiaanse autofabrikant. Het is de laatste GT-auto die directe input vanuit de Ferrari Enzo heeft gekregen. Dit exemplaar wordt gezien als zeer belangrijk onderdeel van de Ferrari-geschiedenis en de overbruggende kloof tussen de Ferrari 288 GTO en de Ferrari F40. Deze 288 draagt chassisnummer 79888, en is de vierde geproduceerde wagen van het model.

Ferrari 288 GTO Evoluzione-03

Van de Evoluzione zijn er wereldwijd slechts vijf gebouwd, en slechts drie ervan bevinden zich nu buiten de fabriek of staatscollectie. Wat de wagen daarnaast zo uniek maakt is dat deze eerst puur bedoeld was voor bepaalde asfaltevenementen binnen de autosport. Daarom werd de wagen volledig onder handen genomen door ontwerpbureau Pininfarina. Zij bewerkten de carrosserie van de auto volledig met Kevlar en glasvezel, om zo het gewicht van de auto te verminderen. De achtervleugel werd gemaakt van koolstofvezel.

In 1988 werd de wagen verkocht aan de Belgische coureur Jean Blaton, en ook is hij een aantal jaar in het bezit geweest van prominent Formule 1-figuur Lawrence Stroll.

De Ferrari is één van de snelste wagens ooit van de fabrikant

De supercar uit 1987 is één van de snelste wagens ooit die geproduceerd zijn door Ferrari, en de snelste GT-auto van de jaren ’80 van het merk. Hij beschikt over een 2,9 liter V8 twinturbo-motor met zo’n 650 pk en een topsnelheid van 370 kilometer per uur. De wagen weegt, mede door de bewerkingen van Pininfarina slechts 940 kilo, waardoor de verbluffende prestaties echt goed naar boven komen.

De vermogen-gewichtsverhouding ligt op 1,61 kilo, waardoor elke concurrent uit zijn tijdperk genadeloos werd overtroffen. De 288 GTO Evoluzione bleek cruciaal test-model voor de latere Ferrari Enzo.

Voor € 133.000 nog recentelijk onder handen genomen

De wagen is recentelijk nog voor € 133.000 grondig gerenoveerd door ingenieursbedrijf Michelotto. Alle achterstallige onderdelen zoals alle leidingen, schokdempers, remklauwen en nog veel meer werden onder handen genomen. De auto werd ook nog eens opnieuw gespoten, waardoor de iconische rode kleur mooi intact blijft. De auto is hierdoor in geweldige staat.

Het prijskaartje van de unieke 288 GTO Evoluzione ligt ergens in de miljoenen. Heeft u interesse in dit prachtige rode staaltje autotechniek? Bekijk de advertentie van RM Sotheby’s dan hier.

Ferrari 288 GTO Evoluzione-03