Op 7 november vond in de Rotterdamse Doelen het Maritime Awards Gala plaats. Tijdens dit jaarlijkse evenement werden vijf winnaars in vijf verschillende categorieën uitgeroepen, waaronder de Schip van het Jaar-prijs. Volgens de jury is het in 2021 afgeleverde ‘Viva’ van scheepswerf Feadship de rechtmatige winnaar van deze award.

Maritieme Award: KNVTS Schip van het Jaar 2022

Om als jacht in aanmerking te komen voor de de Maritieme Award: KNVTS Schip van het Jaar 2022, zoals de prijs volluit heet, moet het aan een aantal criteria voldoen. Zo moet het schip in Nederland zijn ontwikkeld en bij voorkeur (voor een groot deel) gebouwd en moet recentelijk zijn opgeleverd – tussen 1 mei 2021 en 30 april 2022.

Het 94 meter lange jacht ‘Viva’ gooide hoge ogen tijdens de Maritime Awards Gala, vanwege “de consistente materiaalkeuzes, het uitgekiende ruimtegebruik en de complexe constructies in staal, aluminium en glas”. Verder vindt de jury dat het een schip is “dat van A tot Z uitblinkt in perfectie”.

De eigenaar van Viva is naar verluidt de Amerikaanse Frank Joseph Fertitta III, CEO van Station Casino’s en tevens de mede-oprichter van de moedermaatschappij van het Ultimate Fighting Championship. De steenrijke zakenman klopte voor de bouw van Viva voor de tweede keer aan bij het Nederlandse Feadship. Met het verzoek om de milieu-impact van dit “baanbrekende, milieuvriendelijke, custom Feadship” hetzelfde te houden als zijn andere jacht, ondanks dat die 32 ​​meter korter is. Zo is de sloep uitgerust met een geavanceerd en efficiënt airconditioningsysteem om het stroomverbruik van het schip te verminderen.

Het jacht is verder voorzien van een parelwitte kleurstelling en is ontworpen door Feadship De Voogt Naval Architects, terwijl het interieur is samengesteld door De Voogt in samenwerking met Azure Yacht Design. Aan boord van het superjacht Viva is accommodatie voor maximaal 14 gasten, die worden ondergebracht in de zeven hutten.

Feadship Viva kan maar nét door een brug in het centrum van Alphen aan den Rijn

In april van 2021 trok het schip veel aandacht langs de Oude Rijn. Op het nippertje kon het schip de Alphensebrug in het centrum van Alphen aan den Rijn passeren. Zie hieronder hoe dat eruit zag.