Sywert van Lienden, misschien wel de meest controversiële naam van de Coronaperiode, en misschien ook nu nog wel. Van Lienden verdiende miljoenen met een omstreden mondkapjesdeal, terwijl hij eerder zei voor mondkapjes te zorgen zonder winstoogmerk. Het kwam Van Lienden op bakken met kritiek te staan. Inmiddels zit Van Lienden verwikkeld in een hevige rechtszaak, waarin ook zijn grijze BMW Z4 het slachtoffer is. De wagen is verschenen op de ministere-site Domeinen en Onroerende Zaken.

De mondkapjesdeal van Sywert van Lienden

Sywert van Lienden werd vanaf april 2020 gehaat. Hij en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gastel zouden met hun Stichting Hulptroepen Alliantie mondkapjes leveren aan gezondheidsinstanties van de regering. Aan deze mondkapjes was toen het Coronavirus net was uitgebroken een zwaar gebrek. Van Lienden beweerde de mondkapjes zonder winstoogmerk aan het ministerie te schenken. Van Lienden schoof zelfs aan bij het programma Buitenhof.

Sywert van Lienden

Maar niets bleek minder waar. Van Lienden en zijn compagnons verdienden uiteindelijk € 9 miljoen aan de deal, omdat ze de mondkapjes inkochten via een besloten vennootschap. Het trio bleef ontkennen, totdat er een aantal weken terug geluidsopnamen van Van Lienden uitlekten. Van Lienden verklaarde “gillend rijk” te willen worden met de deal.

Twaalf vrijwilligers van de stichting deden in oktober 2021 aangifte tegen het trio wegens oplichting. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD arresteerde Van Lienden en zijn compagnons in februari dit jaar, waarna zij door het OM werden geschorst als bestuurders van de stichting. Op de rekeningen van de bestuurders, á € 11,5 miljoen, werd beslag gelegd. Ook hun woningen en auto’s werden onder curatele gesteld, waaronder dus ook de befaamde BMW van Van Lienden.

De BMW Z4 Cabrio van Van Lienden

Van Lienden kocht zijn grijze BMW Z4 M40I Cabrio eind 2020 voor een bedrag van € 85.000, tevens gekocht van het door de mondkapjesdeal verdiende geld.

BMW Z4

De M40I is de krachtigste versie van deze wagen. De Z4 beschikt over een 3,0 liter zescilinder-benzinemotor met 340 pk. De wagen accelereert in 4,6 seconden van 0 naar de 100 kilometer per uur, en heeft een topsnelheid van ongeveer 260 kilometer per uur. Hij heeft slechts 8197 kilometer op de teller staan. Volgens Van Lienden zelf is de wagen netjes ingereden, beschikt hij over full-options en is hij “keramisch gecoat”. Op de buitenkant zitten enkel wat krasjes, veroorzaakt door een rancuneuze overbuurman, zo zegt Van Lienden.

Op 7 november van 10:00 tot 12:00 kunt u de wagen bekijken bij Domeinen in Soesterberg. Van Lienden wenst overigens op Twitter de nieuwe eigenaar “veel fijne kilometers tijdens de zomerse dagen”. Bekijk de advertentie hier.