Overal in de wereld worden eigendommen van Russen in beslag genomen. Ook de Nederlandse overheid overweegt allerlei acties om meer inzage te krijgen in hoeveel Russen daadwerkelijk eigendommen bezitten in West-Europa en of de sancties worden nageleefd. Ook activisten gaan zich er mee bemoeien. Zo heeft een groep krakers een Amsterdams miljoenenpand aan het Vondelpark (de Vossiusstraat) gekraakt, die volgens hen van Arkadiy Volozj is.

Russische tech-pionier Arkadiy Volozj staat op sanctielijst

Volozh is een Russische ondernemer en oprichter van Yandex, één Europa’s grootste internetbedrijven en op papier gevestigd in Nederland. Door de jaren heen heeft hij diverse IT-ondernemingen opgezet en houdt zich bezig met technologische ontwikkelingen. Het bedrijf exploiteert ook de grootste zoekmachine van Rusland, censureert berichtgeving over de oorlog in Rusland en deelt propaganda van het Kremlin, waardoor de Russische eigenaar op de sanctielijst is gezet.

In het kadaster staat vermeld dat het miljoenenpand in Amsterdam op naam staat van het bedrijf Paraseven Limited, een bedrijf van de gesanctioneerde Volozj. Zoals we in het verleden vaker zagen gaat het om een ingewikkelde eigendomsconstructie via de Britse Maagdeneilanden, waardoor het herenhuis in de hoofdstad buiten de rader van de Nederlandse overheid bleef, bleek eerder deze maand uit onderzoek van NRC in samenwerking met De Groene Amsterdammer.

Russen verschuilen zich achter ingewikkelde eigendomsconstructies

Sanctiecoördinator Stef Blok gaf in zijn eindrapport ‘sanctienaleving en handhaving’ in mei al aan hoe lastig het is om (gesanctioneerde) Russen op te sporen die zich achter ingewikkelde eigendomsconstructies verschuilen. Toch is de eigenaar van dit pand wél achterhaald en inmiddels overgenomen door krakers. Naar verluidt kocht de Rus de woning voor in totaal € 3,4 miljoen.

Omdat de Rus op de sanctielijst staat is het miljoenenpand is bevroren en is het voor hem verboden om het pand te betreden. Het betreft een statig herenhuis van vijf etages. Woordvoerder van de krakers, simpelweg omschreven als ’Jo’, vertelt tegen de Telegraaf dat het pand helemaal leeg staat, terwijl de faciliteiten super-de-luxe zijn. “Er zijn wel heel veel baden”, zegt ze nadat ze er zo’n negen telde. Ook is iedere etage voorzien van een separaat toilet én de krakers kunnen zonder moeite de sauna instappen.

Kraken in Nederland

Verder suggereert ze dat z lang de oorlog in Oekraïne voortduurt het pand leeg zal staan en daarom proberen ze nu “zoveel mogelijk mensen onderdak te geven.” Volgens haar zijn het voornamelijk studenten die nu het pand momenteel bewonen. Of ze daar lang kunnen blijven is nog maar de vraag, want kraken is nog altijd illegaal.

Sinds de jaren 60′ worden in Nederland regelmatig gebouwen gekraakt. Deels vanwege leegstand en anderzijds wegens woningnood onder allerlei bevolkingsgroepen, tegenwoordig ook steeds vaker studenten. Het Openbaar Ministerie laat weten onderzoek te doen naar de zaak.