Het omstreden WK in Qatar is inmiddels in volle gang. Na overwinningen op het gastland zelf en Senegal, en een gelijkspel tegen Ecuador is Nederland als groepswinnaar door naar de achtste finale. Dinsdagavond speelde het Nederlands Elftal een zorgeloze wedstrijd tegen Qatar, waardoor velen schreeuwden om het debuut van de talentvolle PSV-middenvelder Xavi Simons. Bondscoach Louis van Gaal gaf echter geen gehoor aan de smeekbedes, en dat komt een Eindhovense Twitteraar duur te staan.

Eindhovenaar moet € 12.500 aftikken na Tweet

Simons is de laatste weken ontpopt tot revelatie in de Eredivisie. Na zijn jeugd door te hebben gebracht bij FC Barcelona en Paris Saint Germain is PSV zijn eerste echte profclub. Simons maakt indruk met zijn snelle voetenwerk. Hoewel Van Gaal van tevoren refereerde naar een eventueel debuut van Simons, kwam het er niet van. Tot teleurstelling van vele Nederlandse voetbalfans. De talentvolle en tevens piepjonge Simons kon volgens de bondscoach “een stap maken”, door velen geïnterpreteerd als: “Simons gaat zijn debuut maken.” Zo ook door de Eindhovense Twitteraar, op het platform genaamd “Rood van Nistelruuij.”

Hij beloofde namelijk € 0,50 te doneren aan Amnesty International voor elke like of retweet die hij zou krijgen als Simons NIET zou debuteren. Zijn tweet is ruim 16.500 keer geliked en meer dan 1500 keer geretweet, wat het te doneren bedrag op zeker € 9000 brengt.

Crowdfundingsactie gestart

Nu is onthuld dat de beste man dat bedrag helemaal niet heeft. Inmiddels is een crowdfundingsactie opgestart om het bedrag te verzamelen. In de actie is € 12.500 de doelstelling, zo zijn eventuele latere likes en retweets bij het bedrag opgeteld. “Heeft iemand een kartonnen doos waar ik de komende maanden in kan slapen?”, zo reageert de initiatiefnemer droogjes.

Het geld gaat naar mensenrechtenorganisatie Amnesty International, een naam die de afgelopen maanden veel voorbij kwam. Amnesty International bracht de misstanden rondom het Qatarese WK aan het licht. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn er bij de bouw van de stadions zo’n 6500 arbeidsmigranten uit India, Pakistan en Eritrea omgekomen door uitdroging, te weinig eten en ongelukken op de bouwplaats.

Doneren kan via deze link.