Vader of moeder worden is volgens het velen het allermooiste wat een mens mag meemaken. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt er een soort maatschappelijke druk uitgeoefend en vindt men dat wel tijd is om voor te planten. Echter, vanwege wereldproblematiek zoals klimaat, inflatie en oorlog, zijn steeds meer mensen niet klaar om te voldoen aan dit conservatieve ideaalplaatje. Bovendien: een kind neem je niet, die krijg je, aldus iedere ouder op deze planeet.

Hoeveel kost een kind gemiddeld per jaar?

Het online platform Raisin aan de hand van cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoek gedaan naar de verschillen in kosten tussen de jaren 2002 en 2022. Hierin kwam naar voren dat de daadwerkelijke kosten van een kind niet bijster veel verschilt met bijna twee decennia geleden. Om de kosten goed in te kunnen schatten, keken ze voor het onderzoek naar drie factoren: hoeveel procent van het inkomen gaat op aan het kind, de kosten van een ruimere auto en een verhuizing naar een groter huis.

Zoals u verwacht zorgt de woning- en inflatiecrisis ervoor dat ouders tegenwoordig lastiger rond kunnen komen. Zeker in vergelijking met zo’n 20 jaar geleden. Maar dat geldt niet voor iedereen. “Hoe hoger ons inkomen is, hoe meer we uitgeven aan ons kind, berekent het CBS. Denk aan vakanties, speelgoed en kinderkleding die duurder zijn, vaker uit eten gaan, et cetera”, schrijft Raisin.”Ook is er meer geld beschikbaar voor kinderopvang en zijn ouders met een hoger inkomen vaker in staat te helpen met studie- en huurkosten.”

“Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen”

Uit de inschattingen van zowel het CBS als Nibub, is de concluderen dat een aanzienlijk deel van het nettosalaris en bijslagen nodig zijn om een kind te onderhouden “Voor een tweeoudergezin kost één kind gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen, berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent”, schrijft Nibud.

Om die procenten even in perspectief te plaatsen. Stel je voor: u en uw partner werken fulltime en komen tezamen uit op een keurig jaarsalaris van € 70.000. Het bedrag dat je dan elk jaar aan het kind kwijt bent ligt dan rond de € 10.500, ofwel 15% van je totale jaarinkomen. Bij twee kinderen € 17.500 per jaar en bij drie kinderen stijgt dat bedrag tot jaarlijks € 20.300.

Uiteraard zijn er ook genoeg alleenstaande ouders die ook fulltime werken. Volgens de onafhankelijke stichting moeten personen uit die groep rekening houden op zo’n 23% van het totale jaarinkomen. Als we het vorige voorbeeld er weer bijpakken, maar dat vanwege deze situatie het salaris halveren, is een alleenstaande ouder bij een jaarsalaris van € 35.000, € 8.050 kwijt.

Het is dan ook niet gek dat er steeds minder kinderen op de wereld komen. In veel landen overtreft het sterftecijfer dan ook de geboortecijfers, maar sinds kort is dat in Nederland niet het geval. In 2021 kwamen er 178.506 kinderen bij, een stijging van 10.000 en opzichte van 2020. Dit was voor het eerst in een lange periode dat er weer een stijging plaatsvond, blijkt uit statistieken van het CBS.