El Salvador, een land in Midden-Amerika dat grenst aan Honduras en Guatemala, is één van de armste landen ter wereld en vooral van Latijns-Amerika. Het land staat op plaats 102 in de lijst van het hoogste bruto binnenlands product ter wereld. Maar, volgens Bitcoin-miljardair Tim Draper gaat daar door een ‘slimme’ investering verandering in komen.

El Salvador

El Salvador ligt in Midden-Amerika en ligt tussen een kluit arme landen, waarvan het er zelf ook één is. Nicaragua, Honduras en Guatemala zijn allen niet ver. Het land is ongeveer half zo groot als Nederland en de hoofdstad is San Salvador. El Salvador is daarnaast een populaire bestemming voor de echte avonturiers wegens haar ongerepte natuur en pittoreske dorpen.

Toch kent El Salvador ook een andere kant. Het land kent nog altijd de gevolgen van de bloedige burgeroorlog tussen de regering en revolutionaire guerrillagroepen die in de jaren ’80 en begin jaren ’90 plaatsvond. Die oorlog kostte aan zo’n 70.000 mensen het leven. De schade die aan de infrastructuur ontstond kostte het land ongeveer $ 2 miljard. Nadat de VN hielp een vredesakkoord te sluiten kon de wederopbouw beginnen. Maar of de gifbeker nog niet leeg was, kreeg het land in de jaren erna te maken met een verwoestende orkaan en aardbeving, waarbij liefst één miljoen Salvadoranen dakloos raakten.

El Salvador

Bron: Flanders Investment & Trade

Toch was er na het vredesakkoord wel enige sprake van financiële groei. Maar daarna werd het land rond 2009 zwaar getroffen door de crisis. Inmiddels leeft zo’n 37,2% van de bevolking onder de armoedegrens. In 2015 was het land zelfs één van de gevaarlijkste ter wereld; er werd gemiddeld één moord per uur gepleegd. Nog altijd staat het reisadvies op geel, en voor een deel oranje.

Bitcoin-miljardair denkt dat El Salvador rijkste land ter wereld wordt

Op 7 september 2021 werd door president Nayib Bukele in El Salvador als eerste land ter wereld de bitcoin-wet aangenomen, waardoor de digitale munt naast de Amerikaanse dollar een legitiem betaalmiddel werd. Volgens bitcoin-miljardair Tim Draper gaat dát voor de ommekeer in het land zorgen.

De 64-jarige Draper zag zijn bitcoin-vermogen door de ineenstorting van FTX flink dalen, maar wordt nog altijd gezien als bitcoin-held. Draper voorspelt dat Bukele’s wetswijziging binnen onbepaalde tijd z’n vruchten gaat afwerpen. “Er zijn maar één of twee landen die er mee zijn begonnen. Zij (Centraal Afrikaanse Republiek en El Salvador, red) worden waarschijnlijk één van de rijkste landen ter wereld. Ook Malta en Zwitserland zullen profiteren omdat ze bitcoin tot een onderdeel van hun economie hebben gemaakt.”

Het valt overigens nog maar te bezien of Draper gelijk krijgt. Hij waagt zich vaker aan voorspellingen. Onlangs voorspelde hij nog dat bitcoin binnen zes maanden een waarde van $ 250.000 zou bereiken. Op dit moment schommelt de bitcoin tussen een waarde van $ 15.000 en $ 20.000. Een gewaagde uitspraak dus.