De wereldberoemde acteur Brad Pitt heeft zijn filmproductiehuis Plan B. Entertainment voor een enorm bedrag aan het Franse mediabedrijf Mediawan. Volgens Financial Times is met de overname $ 300 miljoen, omgerekend zo’n € 285 miljoen gemoeid. Het is niet de eerste keer dat het Franse bedrijf een dergelijke overname onderneemt.

Plan B. Entertainment van Brad Pitt

Pitt richtte het bedrijf zo’n 20 jaar geleden in 2001 op samen met zijn toenmalige vrouw Jennifer Aniston en producent Brad Grey. Sinds 2006 is de acteur, bekend van befaamde rollen in onder andere Fight Club, The Lost City en Moneyball, alleen eigenaar van het bedrijf na de scheiding tussen Pitt en Aniston. Grey werd dat jaar tevens benoemd tot CEO van de Amerikaanse filmproductiemaatschappij Paramount Pictures.

Het bedrijf produceerde uiteindelijk drie films die een Oscar wonnen: The Departed, Twelve Years a Slave en Moonlight. Ook de films The Big Short en Blonde over Marilyn Monroe zijn bekende producties van het productiehuis. Inmiddels is producente Dede Gardner president van het bedrijf, en sinds 2013 is producent Jeremy Kleiner co-president. Pitt, Gardner en Kleiner kregen in 2020 nog de David O. Selznick Achievement Award in Theatrical Motion Pictures-award. Dat is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Producers Guild of America ter erkenning van een uitstekend oeuvre van een individu in films.

Pitt reageerde op de overname dat het bedrijf “al uit de voegen van onze kleine garage puilde” en “dat het bedrijf klaar was voor een overname. “We zouden dit niet doen tenzij we gelijkgestemde partners vonden. Dat gevoel hebben we zeker bij Mediawan”, zo zei de acteur.

Mediawan

Het Franse Mediawan werd in december 2015 opgericht door de miljardair Xavier Niel en zakenpartners Matthieu Pigasse en Pierre-Antoine Capton. Hun grootste Netflix-hit was de serie Call My Agent, een serie over een Frans bureau dat acteurs vertegenwoordigt. In april 2016, slechts vijf maanden na de oprichting, ging het bedrijf naar de beurs. Toen haalde Mediawan al een marktwaarde van liefst € 250 miljoen op.

De laatste jaren deed het bedrijf al verschillende overnames binnen Europa, maar met de overname van Pitt’s Plan B Entertainment heeft het ook haar eerste Amerikaanse investering te pakken. Bij de oprichting werd de ambitie om “één van de grootste platforms voor Europese inhoud” te worden, en dat is tot nu toe zeker gelukt.