De Amerikaanse  Extra-Terrestrial, meestal afgekort tot E.T., sciencefictionfilm is voor velen generatiegenoten de hofleverancier van het jeugdsentiment. In de filmproductie van Steven Spielberg uit 1982 wordt de hoofdrol bekleed door de 1o-jarige Elliott, maar men zal bij het horen van de film meteen denken aan buitenaards wezen, genaamd E.T., dat is neergedaald op planeet Aarde.

E.T. nog altijd populair onder jong én oud

Hoewel de film al een aantal decennia meegaat, kan zowel jong als oud geen genoeg krijgen van het aandoenlijke marsmannetje. Na Jurassic Park is E.T. de grootste kaskraker van Spielberg, maar alsnog is er nimmer een vervolg uitgebracht. Dat wilde de regisseur namelijk niet, zelfs niet op aandringen van filmproducenten.

Dat de popularaiteit nooit is weggegaan, blijft wel uit het feit dat iemand, van wien de identiek niet bekend is gemaakt, op een veiling van Julien’s Auctions in Hollywood een pop van E.T. heeft aangeschaft voor $ 2,5 miljoen. Het betreft het enig overgebleven exemplaar uit Steven Spielberg’s E.T. the Extra-Terrestrial uit 1982 en aanvankelijk werd de opbrengst geschat tussen de € 2 en € 4 miljoen.

De pop werd geveild als onderdeel van de nalatenschap van wijlen Carlo Rambaldi, specialeffectsontwerper en drievoudig Oscarwinnaar. Rambaldi bedacht voor de film een metalen pop die vanwege z’m wendbaarheid revolutionair was in de filmbranche indertijd.

De pop uit E.T. kostte $ 1,5 miljoen om te creëren

Om de pop zo succesvol mogelijk te maken, was de leidinggevende over de film bereidt om diep in de buidel te tasten. Sterker nog: eentiende van het budget, zo’n $ 1,5 miljoen, werd gebruikt om de pop te maken. En dat wierp zijn vruchten af. Kindster Drew Barrymore zei in een interview ter ere van het 40-jarig jubileum van de film dat ze “dacht dat hij echt was”.

“We zijn verheugd om het 40-jarig jubileumfeest voor ‘ET the Extra-Terrestrial’ voort te zetten, en het genie van Steven Spielberg kan nooit genoeg worden gevierd”, aldus Pola Changnon, algemeen directeur van TCM.