Doña Manolita begon met het verkopen van loterijloten in 1904 op haar 25e. Zij overleed in 1951, maar haar gelijknamig ticketkantoor bestaat nog altijd en is waarschijnlijk het beroemdste loterijbedrijf in heel Spanje. Ieder jaar worden tijdens Kerst om 9:00 de deuren geopend en binnen no time wordt er een ellenlange rij gevormd. De hordes aan mensen hebben een gelijkgestemde missie: miljonair worden.

Jaarlijks verzamelt een mensenmassa om loterijloten te scoren in Madrid

Lange rijen met mensen uit alle uithoeken van het land die loten komen kopen. Het is een tafereel dat inmiddels geldt als een heuse traditie in de Spaanse hoofdstad. Wie later arriveert moet nóg meer geduld opbrengen. In de loop van de dag wordt het alsmaar drukker, want volgens een correspondent van de NOS loopt de wachttijd op tot drie uur. Naar verwachting gaan er maar liefst 172 miljoen loten over de toonbank.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Doña Manolita (@loteriamanolita)

‘El Gordo’, ofwel ‘De Dikke’

Iedere klant hoopt uiteraard op de hoofdprijs van € 4 miljoen, maar de meesten zien dat als onbegonnen werk en besluiten om een tiende lot van € 20 te kopen, waarmee zo’n € 400.000 mee te winnen valt. De mensen die wel hun zinnen hebben gezet op de hoofdprijs, hebben 180 kansen, want zo vaak zal er € 4 miljoen uitbetaald worden.

In totaal bedraagt het prijzengeld van de Spaanse kerstloterij € 2,4 miljard en dat leverde de naam ‘El Gordo’ op, ofwel ‘De Dikke’ of “De Vette”. Deze trekking vindt ieder jaar op 22 december plaats en wordt gehouden door de Lotería Nacional, de Nationale Loterij van Spanje. Er zijn zoveel tickets verkocht, dat er gemiddeld € 69,36 per inwoner is uitgegeven en 55% van de omzet zal worden omgezet in aanstaande geldprijzen.

Op 22 december zullen alle winnaars bekend worden gemaakt, want dan vindt de trekking plaats op live televisie.