In Oekraïne woedt nog altijd één van de meest bloederig oorlogen op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is haast onvoorstelbaar hoeveel fysiek en mentaal leed momenteel wordt veroorzaakt. Om ervoor te zorgen dat Oekraïense soldaten even de horror van zich af kunnen schudden, stuurt een Ests bedrijf gecamoufleerde sauna’s naar het front.

Zakenman uit Estland stuurt mobiele sauna’s naar Oekraïne

Rusland blijft bezig met het bestoken van Oekraïense steden en hebben het voorzien op de energievoorzieningen. Sauna’s komen dus goed van pas. Niet alleen om warmte te bieden, maar ook zodat er toch nog één vorm van ontspanning aanwezig is. Geen overbodig luxe in het heetst van de strijd.

President Zelensky vraag om de haverklap om nieuw wapentuig, maar zal een lading aan sauna’s ook vast niet afslaan. Het initiatief komt vanuit de zakenman Siim Nellis, eigenaar van het bedrijf Estonian Saunas.

“Het is een saunacomplex van drie vrachtwagens waarin soldaten kunnen stomen, baden en ontspannen. Tegelijkertijd kunnen ze hun kleren wassen en drogen. Dat is van groot belang om de motivatie en de gezondheid een boost te geven”, aldus de chef van het saunabedrijf. Volgens hem is deze levering “essentieel voor de moraal en de gezondheid” van de stijdtroepen.

Tegelijkertijd kunnen ze zich ook terugtrekken in de sauna’s bij een drone-aanval of iets dergelijks, want de cabines zullen goed gecamoufleerd zijn. De sauna’s worden verpakt in drie vrachtwagens die naast sauna’s ook uitgerust zijn met douches, een ontspanningsruimte en wasmachines.

Vooralsnog beperkt tot slechts één bataljon

Niet iedereen zal in de watten gelegd worden, want alleen zo’n 400 krijgsleden van het zogenoemde Karpatische Sich-bataljon krijgen dit privilege.  De vrijwilligers van de eenheid, die al sinds 2014 actief is in Oekraïne, kunnen wekelijks gebruikmaken van de ontstpanningscabines. De Oekraïense soldaten kunnen de sauna’s waarderen en lieten aan persbureau ERR weten: “Het is momenteel ijskoud en vies aan het front, dus dit is een geweldig kerstcadeau.”

Afgelopen zaterdag werd het complex een laatste keer getest in de stad Tartu, in het oosten van Estland, voordat het naar Oekraïne werd gestuurd. Daar kwam het maandag aan. “Het zorgt bij iedereen aan de frontlinie voor een geweldige kerst”, aldus het Estse parlementslid Juris Jurašš.