We hebben geen exacte cijfers, maar in 2022 leek het erop alsof een recordaantal jachten verloren ging. Bijna wekelijks zagen we megalomane boten zinken, botsen, verbanden of in beslag genomen worden. Hoewel het nieuwe jaar pas een aantal dagen bezig is, zijn de eerste schepen alweer vergaan.

43 meter lang jacht loopt “ernstige structurele schade” op

In een video die op sociale media circuleert, is namelijk te zien hoe het jacht ‘Baca’ een letterlijke aanvaring heeft met een brugingang bij Simpson Bay op het Caribische eiland Sint Maarten, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Het incident vond plaats op 8 januari 2023 en volgens de Simpson Bay Lagoon Authority (SLAC) liep de cabine na het incident “ernstige structurele schade” op en raakte kabels die naar de bedieningsconsoles leidden beschadigd. Gelukkig raakte niemand gewond.

Ondanks de schade was de brug de volgende ochtend gewoon weer operationeel, maar hetzelfde kan niet over het jacht gezegd worden. Maar hoe heeft het kunnen gebeuren? BOAT International meldt dat winderige weersomstandigheden mogelijk een rol hebben gespeeld. Eraan toevoegend dat “dit niet de eerste keer is dat een jacht in aanvaring is gekomen met de brug bij Simpson Bay”.

Faciliteiten aan boord van jacht ‘Baca’

Superyacht Times meldt dat Baca in 2008 is opgeleverd en door de jaren heen regelmatig is onderhouden. In totaal kunnen 11 gasten blijven overnachten in de één van de vijf cabines en daarnaast is er voldoende ruimte om acht bemanningsleden kwijt te kunnen. Aan boord kunnen zij gebruiken maken van faciliteiten als een jacuzzi, fitnessruimte, een strandclub en tenders. Geen overbodige luxe, want uit gegevens blijft dat het een charterjacht is met een prijs van € 175.000 per week.