Vorige week werd in in Brazilië drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Na een langdurig ziektebed is, zoals u waarschijnlijk niet ontgaan is, voetballegende Pelé komen te overlijden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De Braziliaan werd 82 jaar.

Afscheid van Pelé

Pelé werd eerder deze week met een brandweerauto door de straten van Santos, de stad waar waar hij tussen 1956 en 1974 actief was, naar zijn laatste rustplaats vervoerd. Duizenden mensen stonden vol tranen langs van de weg om afscheid te nemen en een laatste glimp op te vangen van de kist van het boegbeeld van de Zuid-Amerikaanse voetbalnatie.

“De herdenkingsdienst van de grootste voetballer aller tijden zal plaatsvinden in het Urbano Caldeira-stadion, in de wijk Vila Belmiro, waar hij de wereld versteld deed staan”, schreef Santos FC in een verklaring.

Alle aanwezigen waren zichtbaar in rouw, behalve FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Voor de zoveelste keer heeft hij zichzelf op een belachelijke wijze vertoond. Ditmaal door selfies te schieten naast de open kist van Pelé tijdens de wake. Omstanders konden hun ogen niet geloven.

Pele wordt door velen beschouwd als de beste voetballer aller tijden en hij de enige die ‘drie wereldbekers’ heeft gewonnen, terwijl hij er vier (1 speelde (958, 1962, 1966 en 1970), waarvan zijn eerste op slechts 17-jarige leeftijd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Carrière bij New York Cosmos

Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, wordt door zijn ongeëvenaarde prestaties gezien als een god in Brazilië en heeft dan ook bijna zijn hele leven gespendeerd in zijn geboorteland. Echter heeft hij ook vier decennia lang een vastgoedrelatie had in de Hamptons in de Verenigde Staten, aangezien hij twee jaar in het tenue van New York Cosmos zijn voetbalkunsten vertoonde.

Pelé werd naar New York gelokt door de inmiddels overleden zakenman en miljardair Steve Ross, eigenaar van het in 1970 opgerichte voetbalteam New York Cosmos. In 1975 bood hij Pelé een contract aan ter waarde van ongeveer $ 4,5 miljoen, nadat ze hem al sinds de oprichting op het oog hadden.

Waar hij tijdens zijn loopbaan bij zijn tweede, laatste club woonde is nooit breed uitgemeten in de media, maar in 1979 telde de Braziliaan $ 156.000 voor een villa van 316 vierkante meter aan het water in een privé-gemeenschap in East Hampton, New York. Ondanks dat Pelé besloot zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen, bleef hij zijn Amerikaanse toevluchtsoord behouden.

De komende 40 jaar zouden de voetbalster en zijn twee dochters, die voornamelijk in New York City wonen, heen en weer pendelen en het pand gebruiken als vakantieverblijf. Dat leidde tot een tweede verdieping toe te voegen, terwijl faciliteiten als een zwembad en een buitendouche al aanwezig waren.

In 2018, toen zijn gezondheid achteruitging, trok hij zich voor goed terug in zijn geboorteland Brazilië en besloot hij het pand te verkopen. Eerst werd de woning voor $ 45.000 per maand te huur aangeboden, maar uiteindelijk leverde de verkoop hem $ 2,85 miljoen op.

Hieronder vindt u een aantal foto’s van zijn New Yorkse pied-à-terre.