Naast het feit dat hij voor de derde keer bondscoach van Nederland is geworden, maar na het WK het stokje heeft overgedragen aan Ronald Koeman, heeft Louis van Gaal een glansrijke clubhistorie achter de rug. Met name zal zijn periode in München hem nog helder voor de geest staan. Bij Der Rekordmeister werd hij landskampioen en reed (of beter gezegd: werd hij gereden) in een opmerkelijke dienstauto.

Louis van Gaal en auto’s

Iedereen heeft zo zijn eigenaardigheden, maar aangezien Louis van Gaal geregeld in de schijnwerpers staan, worden die van hem vaak benadrukt. Hij zegt zonder omweg waar het op staat, praat graag in de derde persoon over zichzelf en heeft de beheersing van de Engelse taal van een groep 3’er, ondanks meerdere jaren in de Premier League langs de lijn te hebben gestaan.

Waar u hem niet zo vaak over hoort, is zijn voorliefde voor mooie auto’s. En hoe Arjen ooit in een interview duidde op een goud lichaamsdeel van Louis van Gaal, is dat niet het enige gouden van de voetbaltrainer. Zo bezat hij in zijn tijd bij Bayern München, een Audi A8 als dienstwagen.

Dienstauto bij FC Bayern München

Voor het seizoen 2009/10 werd Louis van Gaal aangesteld als trainer. Hij volgde de ontslagen Jürgen Klinsmann en gooide het roer helemaal om. Na een aantal doeltreffende aankopen werd ook Arjen Robben, die van Real Madrid voor €25 miljoen werd overgenomen, toegevoegd aan de selectie. Hij won met zijn nieuwe team de Bundesliga en schopte het in dat jaar zelfs tot de Champions League finale, waarin ze verloren van Inter Milan. In zijn tweede seizoen werd hij na een opeenvolging van slechte resultaten per direct ontslagen.

Louis van Gaal

Op 16 november 2011 werd bekendgemaakt dat Van Gaal een contract had getekend bij Ajax, ditmaal als algemeen directeur. Uiteraard was het niet de bedoeling dat hij met zijn Duitse dienstwagen naar de training in Amsterdam zou gaan rijden en dus moest hij afscheid nemen van zowel de club als zijn opvallende gouden Audi. De Audi A8 had destijds slechts 6893 kilometer op de teller staan, bijzonder weinig dus.

De wagen met een 4.2 liter TDI (Turbocharged Direct Injection) motor aan boord was goed voor een topsnelheid van 250 km/u en was destijds voorzien van witleren bekleding. Kortom, een wagen die zich prima leent voor lange afstanden zoals van München naar Amsterdam.

Dat de wagen bijzonder comfortabel was, is logisch. Louis van Gaal zou het immers niet voor minder doen. De hoofdsteunen zijn namelijk voorzien van beeldschermen zodat het gezelschap van de nu 70-jarige trainer zich niet hoeft te vervelen, ook al zal hij zichzelf prima vermaken met alleen Louis van Gaal zelf. Zijn zelfingenomenheid was in die periode ook al aantoonbaar aanwezig, en dat kunnen we ook terugleiden aan de inscriptie van zijn naam onder de deurpost.

Louis van Gaal Louis van Gaal