De inmiddels 74-jarige Gerard Sanderink is vorige week getrouwd met zijn omstreden vriendin Rian van Rijbroek (53). Hoewel dat 21-jarige leeftijdsverschil voor sommigen wellicht als bijzonder wordt gezien, is dat lang niet het meest controversiële aan dit huwelijk. Van Rijbroek deed zich eerder bij talkshow Nieuwsuur voor als cybersecurity-expert en financieel specialist. Dat is ze echter geen van beide, maar met het voltrokken huwelijk heeft Van Rijbroek nu grote invloed op het leven van Sanderink en zijn bedrijven.

Gerard Sanderink getrouwd met Rian van Rijbroek

Sanderink vergaarde zijn vermogen als eigenaar van zijn computerbedrijf Centric. Ook is hij CEO van bouw- en spoorbedrijf Strukton, wat een geschatte jaaromzet van zo’n € 2 miljard heeft. Sanderink had eind 2013 een geschat vermogen van € 430 miljoen. Dat zou nu rond de € 505 miljoen liggen. Volgens Quote behoort hij tot de 50 rijkste inwoners des lands.

Voor de ondernemer is het zijn eerste huwelijk, voor Van Rijbroek haar tweede. Het koppel leerde elkaar in 2018 kennen. Maar, vanaf dot moment begon Sanderink zich volgens ingewijden vreemd te gedragen. De zorgen over zijn gedrag waren zo groot, dat het Amsterdamse gerechtshof zijn bevoegdheden als bestuurder en aandeelhouder van Centric heeft afgenomen. Het stel blijkt op 2 januari in het geheim te zijn getrouwd, familie en zakelijke relaties vernamen het nieuws via de pers.

Door de dubieuze rol van Van Rijbroek in het verleden roept het huwelijk een spervuur aan vragen op. Zo is onduidelijk wat er in de toekomst met Sanderink’s bedrijven gebeurd. Hij wilde de afgelopen jaren sowieso geen vragen beantwoorden wie zijn bedrijven eventueel over zouden nemen.

Grote invloed op leven Sanderink

Volgens interim-bestuurder van Centric Peter Wakkie heeft het huwelijk geen enkele invloed op het bedrijf en de bedrijfsvoering, maar het huwelijk roept desondanks vragen op.

Het huwelijk betekent weliswaar niet meteen dat Van Rijbroek nu zijn erfgename is, toch is Van Rijbroek’s rol controversieel. Van Rijbroek speelde namelijk al v0or het huwelijk een belangrijke rol in Sanderink’s nalatenschap. Zo werd ze eerder al medeaandeelhouder van zijn bedrijven en is ze al een aantal jaar bestuurslid van de stichting die Sanderink’s erfenis gaat beheren.

Die erfenis is aanzienlijk. Naast het vermogen van € 505 miljoen en zijn bedrijven bezit de geboren Twentenaar ook zo’n 67 hectare landbouwgrond in diezelfde regio, ter waarde van zo’n € 5 miljoen. Volgens ingewijden worden die percelen inmiddels al door Van Rijbroek beheerd. Ze zou zaken als pacht afhandelen met de boeren. Het is iets wat haar toch al omstreden persoonlijkheid niet bepaald verbetert.