Monaco is al tientallen jaren zonder twijfel niet alleen een vakantiebestemming om uzelf in de watten te leggen, maar ook één van de duurste landen op aarde. Eén op de drie van de minder dan 40.000 inwoners heeft meer dan een miljoen op de bank en deze plek is zo populair onder rijken geworden doordat er, net als in Dubai, geen inkomstenbelasting bestaat.

Huizenprijzen in Monaco blijven als een malle stijgen

Gelegen aan de Franse Rivièra kunnen rijken voortreffelijk leven. Buiten de locatie en het uitstekende klimaat om, is het geen wonder waarom zoveel superrijke individuen neerstrijken in Monaco: gezondheidszorg van wereldklasse, een verbluffende jachthaven, Michelin-sterrenrestaurants, elegante eersteklas spa’s én schilderachtige uitzichten.

Bloomberg schreef in 2021 dat de huizenprijzen in Monaco met 15% gestegen naar € 41.000 per vierkante meter, maar inmiddels is dat alweer aanzienlijk meer. Voor een nieuw opgeleverd appartement moet gemiddeld € 51.000 per vierkante meter worden afgerekend, schrijft Monaco Life in hun nieuwe Real Estate Review. De laatstgenoemde vierkantemeterprijs is meer dan 60% dan wat er in de afgelopen 10 jaar voor werd betaald.

Ze schrijven verder dat 2022 over het algemeen een goed jaar voor de vastgoedsector in Monaco, na Vaticaanstad de kleinste soevereine staat op aarde. “Er werden 520 transacties voltooid, een stijging van 18,2% ten opzichte van het voorgaande jaar, en de totale omzet bedroeg naar schatting € 3,54 miljard.” Niet alleen dat. Het was eveneens het beste jaar in minstens 10 jaar qua nieuwbouw: voor het eerst is de grens van € 1 miljard overschreden. Daarmee doelen we op het totaalbedrag dat nieuwbouwappartementen voor jaar opleverde.

146 nieuwe appartementen

In de 12 maanden van 2022 kwamen er 146 nieuwe appartementen bij, waarvan er tegen de valreep van het jaar 88 van verkocht werden. Een recordaantal en een verviervoudiging ten opzichte van een jaar daarvoor. De gemiddelde nieuwbouwprijs steeg naar maar liefst € 13,5 miljoen, een stijging van 32% in vergelijking met 2021. “Eén op de zes nieuwbouwwoningen werd verkocht voor meer dan € 20 miljoen.”

Nieuwbouwprojecten in de dwergstaat zijn niet uitsluitend prijzig. Ook de ‘normale’ woning in Monaco kosten een godsvermogen. In Monaco is de laagste prijs per vierkante meter voor onroerend goed 31 667 €, de gemiddelde prijs € 53 126 en de hoogste € 89 005, merken we op bij een aantal vastgoedaanbieders.