De Dodge Ram is dé pick-up van het Amerikaanse automerk Dodge, eigendom van Stellantis. De eerste generatie verscheen in 1981 en ondertussen zijn we alweer vijf generaties verder. In een wereld waar de vraag naar EV’s toeneemt, moet het Amerikaanse merk meebuigen en innoveren. Daarom onthulde Dodge op de Consumer Electronics Show in Detroit de conceptversie van zijn eerste elektrische pick-up, de 1500 Revolution.

Dodge 1500 Revolution

De vijfde generatie werd in 2018 geïntroduceerd op de North American International Auto Show en twee jaar daarna werd het topmodel van de reeks gepresenteerd: de Ram 1500 TRX. De TRX is uitgerust met een 6,2-liter Hemi V8-motor die 702 pk levert en het Nm koppel bedraagt 880 Nm.

“Het Ram-prototype en een apart CES-showvoertuig van het merk Chrysler van Stellantis zijn fysieke weergaven van de strategie die Tavares (CEO van Stellantis, red) en andere leidinggevenden vorig jaar hebben geschetst om te passen bij de elektrische voortstuwing en connectiviteitstechnologie die Tesla en andere rivalen op de markt brengen”, schrijft persbureau Reuters.

Dodge 1500 Revolution

Daarmee wordt ongetwijfeld gedoeld op de Cybertruck van Tesla. Dat model werd in november 2019 al onthuld, maar naar schatting zal eind 2023 de ‘massaproductie’ pas van start kunnen gaan, twee jaar later dan gepland.

“De Ram-revolutie vertegenwoordigt verschillende belangrijke dingen voor het merk Ram”, schreef Mike Koval Jr., CEO van het merk Ram. “Natuurlijk is het onze nieuwe Ram 1500 Revolution BEV Concept die dient als routekaart naar onze geëlektrificeerde toekomst. Toch is Ram Revolution ook onze filosofie terwijl we het pick-upsegment herdefiniëren, met een gestage drumbeat van aankondigingen en initiatieven terwijl we aan onze geëlektrificeerde reis beginnen.”

Moderner uiterlijk

De aankondiging van dit gecertifieerde model komt niet zomaar uit de lucht vallen, want Dodge maakte er geen geheim van dat er achter de schermen gewerkt werd aan een elektrische versie van de 1500. Het prototype dat op CES wordt getoond, ziet er niet radicaal anders uit dan de huidige 1500. Althans, los van het feit dat het exterieur en het interieur er gestroomlijnder en moderner uitzien. Het heeft ook een zeer onderscheidend LED-verlichtingspakket, waaronder een groot verlicht Ram-logo tussen de koplampen.

Dodge 1500 Revolution

Aangezien het een pick-up is, draait het voornamelijk om de laadbak. Deze is elektrisch bedienbaar, wordt uitgerust met een rij stoelen en een doorgangscompartiment, zodat je net zo lang lading kunt vervoeren als het hele voertuig.  Het bed heeft een extra rij geklapte stoelen, een elektrisch bedienbare middenklep en een doorgangscompartiment, zodat je net zo lang lading kunt vervoeren als het hele voertuig. De pick-up rijdt op een set 24-inch wielen omwikkeld met 36-inch banden.

De Dodge 1500 Revolution meet van bumper tot bumper 5,5 meter en heeft één van de grootste cabines op een elektrische pick-up tot op heden. Ondanks het ultrasnelle oplaad-potentieel veracht men dat het prijskaartje nogal hoog is, waardoor de Ram niet voor iedereen bestemd zal zijn.

Moederbedrijf Stellantis schreef in een persbericht dat een officieel Ram-productiemodel “in 2024” op de weg zal zijn, en dat verdere informatie en specificaties zullen in de nabij toekomst wereldkundig gemaakt worden.