Bill Gates houdt de gemoederen flink bezig en wordt voor de zoveelste keer beschuldigd van hypocrisie. De Microsoft-miljardair omschrijft zichzelf als een klimaatactivist, maar vliegt ondertussen rond in zijn privéjet. Moet dat nog wel kunnen tegenwoordig? Menig klimaatactivist vindt van niet.

Bill Gates vliegt de wereld over

De multimiljardair heeft afspraken op alle uithoeken van de planeet aarde staan en om deze afstanden af te leggen reist hij per voorkeur in zijn eigen privéjet, terwijl hij volgens zichzelf nog wel de stempel ‘klimaatactivist’ verdient. Diverse klimaatactivisten zijn het daar niet mee eens en vinden dat Bill Gates hiermee juist het slechte voorbeeld geeft. Een privéjet kan namelijk in slechts een uur tijd wel meer dan twee ton aan CO2 uitstoten. Ter vergelijking: de gemiddelde personenauto op benzine stoot met 15.000 kilometer per jaar slechts ruim één ton meer uit dan deze jet per uur doet.

Bill Gates is niet de enige bekendheid die onlangs onder vuur is komen te liegen door te vliegen. Onder andere Jay Z en Kim Kardashian worden eveneens bekritiseerd voor het gebruik privéjets en de uitstoot die ermee gepaard gaat. Zelfs Leonardo DiCaprio, een man die zichzelf ook enorm uitspreekt over de problemen met betrekking tot het klimaat, maakt sporadisch een trip met het vliegtuig. Iets waar Jair Bolsonaro, voormalig president van Brazilië, wel iets over te zeggen had (zie onderstaand bericht).

Breakthrough Energy

Dus om alleen met het vingertje naar de multimiljardair te wijzen, is niet helemaal terecht. Bovendien investeert Bill Gates een goed deel van zijn vermogen in het ‘redden’ van ons klimaat. Hij heeft een project opgestart in 2015 genaamd ‘Breakthrough Energy’, waar verschillende organisaties bij in zitten. Het doel van deze groep is om innovatie in duurzame energie en in andere technologieën te stimuleren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De groep heeft vorig jaar ook in het Zwitserse Climeworks geïnvesteerd, een bedrijf dat momenteel bezig is met het verminderen van de CO2-uitstoot door deze op te vangen en uit de lucht te verwijderen met behulp van hernieuwbare energiebronnen. Ook twee Nederlandse bedrijven zijn onlangs gesteund door Gates’ Breakthrough Energy: RIFT en Cellcius.

Zelf ligt de Amerikaan dan ook niet wakker van het kritiek. Hij is het overigens al wel gewend. “Nou, ik koop de gouden standaard om Climeworks te financieren, om luchtopvang te regelen die de ecologische voetafdruk van mijn gezin ver overtreft. En ik geef miljarden dollars uit aan klimaatinnovatie. Dus moet ik thuis blijven en niet naar Kenia komen om te leren over landbouw en malaria?” zegt de miljardair in een interview met de BBC. Hier doelt hij op het feit dat hij met de de Bill and Melinda Gates Foundation in november 2022 $ 7 miljard heeft toegezegd om de gezondheid, landbouw en gendergelijkheid in Afrika te verbeteren.

De Microsoft oprichter is zelf van mening dat hij zijn uitstoten mag blijven doen zolang hij zo druk bezig is om het klimaat ook te verbeteren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bill Gates (@thisisbillgates)