Het Britse luxemerk Rolls-Royce heeft een enorme koerswijziging aangekondigd: het bedrijf zal zich volop focussen op het creëren van elektrische voertuigen. CEO Torsten Müller-Ötvos verwacht daarom dat er tegen 2030 geen V12 meer zal zijn.

Rolls-Royce gaat elektrisch

Veel autofabrikanten zijn momenteel bezig met het uitbrengen van meer en meer elektrische modellen, Rolls-Royce is daar zeker geen uitzondering op. En de elektrische motor past ook goed bij het Britse bedrijf: ze probeerden immers al met de V12’s een zo stil en soepel mogelijke rijervaring te verzorgen. Dat zal nog makkelijker worden met het gebruiken van elektrische motoren.

De huidige automodellen van Rolls-Royce zullen nog wel verkrijgbaar blijven met een brandstofmotor, zoals de Dawn, Wraith, Cullinan en Ghost. Echter zal het bedrijf zich in de nabije toekomst volledig gaan focussen op het uitbrengen van de elektrische vierwielers. Müller-Ötvos, CEO van Rolls-Royce, heeft tevens bevestigd dat het bedrijf geen tussenstap zal maken naar hybride auto’s. Ze gaan dus direct over van de V12 naar de EV. Cold turkey-stijl.

De Spectre

In tegenstelling tot andere merken was een elektrisch model een langgekoesterde wens van het gerenommeerde, Britse automerk. Sterker nog: oprichter Charles Stewart Royce was in 1900 al overtuigd van elektrische aandrijving. Echter zullen de authentieke Rolls-Royce fans niet bang hoeven te zijn: wie maar genoeg in de buidel durft te tasten kan in de toekomst zeker nog wel aan een brandstofmodel van het luxemerk komen. Er zullen alleen geen nieuwe modellen meer voor in de plaats komen.

Het eerste elektrische model van de Rolls-Royce wordt de Spectre EV. Qua uiterlijk lijkt deze wagen op de Wraith, maar heeft een wat rondere vorm. Daarnaast zal u met deze vierwieler zo’n 520 km kunnen rijden op de accu. Ook zal deze mooie wagen naar 100 kilometer per uur sprinten in slechts 4,5 seconden. Dat is te danken aan een aandrijflijn die goed is voor 585 pk en 900 Nm.

Rolls-Royce-Spectre-03

De Spectre EV wordt volgens de planning in het vierde kwartaal van 2023 aan klanten geleverd, een mooi kerstcadeautje dus. En het prijskaartje voor deze prachtige auto? Die ligt rond de € 500.000.

Hoewel deze EV pas voor volgend jaar gepland staat, heeft Rolls-Royce-CEO Torsten Müller-Ötvös verklaard dat de vraag al hoger dan verwacht is.

EU-autoindustrie uitstootvrij vanaf 2035

Of ze nou hadden gewild of niet, Rolls-Royce zou sowieso moeten stoppen met het maken van benzineauto’s. Alle nieuwe auto’s in de EU dienen vanaf 2035 namelijk uitstootvrij te zijn, met uitzondering van een aantal, exclusieve merken. Autofabrikanten die minder dan 1.000 auto’s op jaarbasis producten worden met rust gelaten. Goed nieuws dus voor automerken als Pagani, Koenigsegg, Bugatti en het Nederlandse Donkervoort.