Wassenaar behoort al sinds jaar en dag tot de Nederlandse gemeentes per m2. Met een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 5.094 met flinke uitschieters richting de € 15.000 komt het niet geheel uit de lucht vallen dat de op één na duurste woning op Funda in deze Zuid-Holland plaats staat. De duurste woning staat in Bosch en Duin (waar Pure Luxe exclusief binnen heeft mogen kijken) en bevat een vraagprijs van €18.000.000.

Miljonairsnest Wassenaar

Uit cijfers van het CBS uit 2020 bleek dat Wassenaar de meeste miljonairs telt van heel het land. 16,6 % van de inwoners heeft zes nullen op de bank, dat komt neer op zo’n 1.900 huishoudens. Maar als u net aan een miljoen heeft gespaard, heeft u geen enkele kans van slagen bij het aankoopproces van ‘Landgoed Blankenburg’.

Wassenaar

De woning op het riante landgoed gaat al mee sinds de 18e eeuw, iets wat door de makelaar wordt vergeleken met wijnen. “Met een object als dit is het als met de beste wijnen: zij moeten rijpen om op smaak te komen. En die smaak zit erin, tot in het kleinste detail.” Men woont hier dan ook niet. Nee, we spreken hier over resideren.

Niet wonen, maar resideren

De hoofdwoning beslaat maar liefst 1.128 m² aan woonoppervlak met 16 kamers, waarvan 10 slaapkamers, verdeeld over vier woonlagen. Het pand is gebouwd op 41.064 m² aan eigen grond op één van de mooiste locaties van Wassenaar omringd door natuur. De historische villa ligt aan het einde van een lange, rechte oprit en grenst aan ‘Landgoed Voorlinden’ met daarop ondermeer het bekende Museum Voorlinden.

Wassenaar

Elders op het perceel treffen we een zelfstandig gastenverblijf annex personeelswoning aan, evenals een dubbele garage van 51 m² en een souterrain van 108 m².

In de geschiedenis is deze ‘eeuwige schoonheid’ een thuisbasis geweest van bevoorrechte generaties en dat zal nog wel even zo blijven. Want € 16.000.000, omgerekend € 14.184 per vierkante meter, over de balk gooien is niet zomaar wat. Daarom ook dat woningen in deze prijsklasse aanzienlijk langer in de etalage afgestoft moeten worden, voordat er iemand toehapt.