Of u het nou toegeeft of niet, het overkomt iedereen wel eens per ongeluk; een wind laten op kantoor. Echter had een Engelsman het dankzij zijn winderigheid erg moeilijk bij het advocatenbureau waar hij werkte. Toen zijn verzoek om thuis te werken werd afgewezen, besloot hij maar naar de rechter te stappen.

Flatulentieprobleem door medicijnen zorgt voor onrust op kantoor

De advocaat in kwestie, Tarique Mohammed uit het Verenigd Koninkrijk, ontving sinds een tijdje medicatie wegens hartkwalen. Hij gaf aan dat zijn winderigheid een bijwerking was van dat medicijn en zijn collega’s hiervan op de hoogte waren. Ondanks het mededelen, meldde Mohammed dat zijn kwalen desondanks niet serieus werden genomen en hij daarbij werd gediscrimineerd. Zo was hij door collega’s meerdere keren gevraagd of hij die winden niet buiten het kantoor kon laten.

De advocaat van Crown Prosecution Service (CPS) vond het zo ver gaan dat hij uiteindelijk besloot een verzoek om thuiswerken in te dienen, in de hoop dat hij daarbij de problemen op kantoor kon vermijden. Echter werd dit verzoek afgewezen, waardoor Tarique Mohammed geen keuze had dan om op kantoor te blijven.

Maar de opmerkingen van zijn collega’s waren beschamend en vernederend, dus besloot de Britse advocaat om het heft in eigen handen te nemen en een rechtszaak tegen CPS aan te gaan. De rechter vond Mohammed’s klacht ongegrond. “Het was geen onredelijke vraag om te stellen nadat er eerder al herhaaldelijke incidenten van flatulentie waren in het kleine kantoor.”

Schuldig bevonden aan discriminatie

Toch was de rechtbank het wel met de advocaat eens dat CPS zich schuldig bevond aan discriminatie. Zo zou de werkgever geen goede reden hebben gehad om de man niet twee dagen te laten thuiswerken, zoals Mohammed dat netjes had aangevraagd. Daarnaast weigerde CPS om de advocaat vier uur naar huis te laten gaan om zijn medicijnen te kunnen innemen en daarmee onthieven ze hem uit zijn gerechtelijke taken.

De rechtbank heeft gesproken: CPS moet Mohammed een schadevergoeding van £ 135.000 betalen, wat omgerekend maar liefst € 153.500 is!