De Canadese investeringsmaatschappij ‘Ethical Capital Partners’ heeft Mindgeek, de groep achter diverse volwassenenfilmsite- en productiehuizen, waaronder s’ werelds grootste, Pornhub, verworven. De term ‘Ethical’ zal ongetwijfeld nogal wat stof doen opwaaien, aangezien het videoplatform juist bekritiseerd wordt wegens onethische praktijken. De ironie.

Grootste volwassenenfilmsite overgenomen door Canadese investeringsmaatschappij

Mindgeek was tot voor de overname al jarenlang onder meer de trotse eigenaar van de grootste volwassenenfilmsites ter wereld, Pornhub genaamd, die volgens webanalysebedrijf Similarweb vorig jaar wereldwijd de op ‘elf na meest bezochte website ter wereld’ was. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Luxemburg gevestigd, maar het operationele hoofdkwartier bevindt zich in Canada, waar de groep tevens werd opgericht.

Het bedrijf is nu overgenomen door Ethical Capital Partners, een investeringsmaatschappij dat vorig jaar werd opgericht. Het betreft de eerste transactie van deze investeringsmaatschappij die hiermee meteen een naam voor zichzelf heeft gemaakt. Volgens Reuters wordt de onderneming geleidt door cannabisondernemer Rocco Meliambro en strafrechtadvocaat Fady Mansour.

Stopgezette samenwerkingen en een rechtszaak

De financiële details van deze deal zijn niet bekendgemaakt, maar wat wel duidelijk is, is dat Ethical Capital Partners mogelijk nog problemen gaat krijgen nu zij de verantwoordelijk van de websites dragen.  Mindgeek kwam in 2020 namelijk onder vuur te liggen wegens beschuldigingen dat er op zijn platforms ook video’s met minderjarigen en verkrachtingen circuleerden.

Als gevolg hiervan besloten de Amerikaanse bedrijven Visa en Mastercard om hun samenwerking met de groep te beëindigen en het Canadese parlement stelde zelfs een onderzoek in. Dit leidde ertoe dat afgelopen jaar het voltallige topmanagementteam van Mindgeek aftrad, terwijl de CEO, Feras Antoon, en COO David Tassillo wel aandeelhouder van het bedrijf bleven.

“We zijn betrokken bij het team van MindGeek en bij belanghebbenden, waaronder makers van inhoud, advocaten, wetshandhavers, partners uit het maatschappelijk middenveld en beleidsmakers om onze inspanningen te informeren en de veilige platforms van MindGeek te versterken, die verder gaan dan wettelijke en regelgevende verplichtingen”, schreef Solomon Friedman, oprichtende partner van ECP, in een verklaring.