Dat Brazilië politiek gezien enorm volledig is, bleek wel uit de recente verkiezingen. De arbeiderspartij kwam echter het beste uit de bus, waardoor Lula da Silva voor de tweede keer president wordt. In 2003 won hij namelijk ook al presidentsverkiezingen waarna hij tot 2011 bleef zitten.

Ophef rondom de beruchte oud-president Jair Bolsonaro

Aanhangers van Jair Bolsonaro waren zacht gezegd niet tevreden met het besluit en gingen massaal de straat op. Op het moment suprême waren er zo’n 50.000 betogers op de been en werd zelfs het stadhuis in São Paulo bestromd. Taferelen die doen denken aan de bestorming van het Capitool in Washington D.C., hoofdstad van Verenigde Staten.

De situatie heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien, maar het meeste is inmiddels weer opgetrokken. Maar nu dient de volgende problematische situatie zich voor. Een Braziliaanse rechtbank heeft Jair Bolsonaro opgedragen om binnen een termijn van vijf dagen een magnifieke verzameling juwelen, waaronder oorbellen van de de Zwitserse juwelier Chopard, die hij in 2021 van de regering van Saoedi-Arabië als geschenke had gekregen, te retourneren. Evenals twee wapens die hij in 2019 uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft ontvangen.

Tevens moet Bolsonaro een lijst van alle ontvangen geschenken tijdens zijn presidentiële termijn opsturen. Volgens de Braziliaanse wetgeving mogen hoogwaardigheidsbekleders cadeaus slechts behouden indien deze “een zeer persoonlijke, doch minimale financiële waarde” vertegenwoordigen.

Het oordeel werd uitgesproken kort nadat de Braziliaanse autoriteiten aankondigden een onderzoek te starten naar een eerder incident, waarbij Bolsonaro getracht zou hebben kostbare sieraden het land binnen te smokkelen, zonder hiervan melding te maken.

Juwelen als cadeau van de Saoedische regering vertegenwoordigen een waarde van circa € 3 miljoen

De schitterende juwelen zouden tezamen ongeveer € 3 miljoen waard zijn. Bolsonaro, die sinds eind december van vorig jaar in de Verenigde Staten vertoeft, zal ook gedagvaard worden om te getuigen in het kader van het onderzoek.