De gigantische Amerikaanse bank JP Morgan had genoeg van een Filipijns stel dat jarenlang niet voor de huur van hun kluis betaalde, waardoor ze besloten de inhoud te veilen. Een typische geval van miscommunicatie, want alle brieven gingen richting een Amerikaans adres, terwijl het vermogende koppel nietsvermoedend in de Filipijnen zat.

Filipijns stel de dupe van nalatigheid

Dit is het verhaal van Jorge en Stella Araneta (voormalig Miss Colombia). Ondanks de situatie zullen zij niet op een houtje te hoeven bijten, want Jorge is lid van een invloedrijke Spaans-Filippijnse familie en is de CEO van Araneta Group, een gediversifieerde groep van bedrijven met belangen in onder meer onroerend goed en restaurants. Volgens Forbes beschikt hij over een vermogen van $ 215 miljoen.

Jarenlang huurde hij meerdere kluisjes bij de Amerikaanse bank, totdat hij en zijn vrouw belandde in een forse betalingsachterstand doordat alle brieven naar een verkeerd adres werden gestuurd werden. Dat gebeurde al vanaf 2016, maar pas in 2019 was het stel op de hoogte van de situatie.

Beeld is ter illustratie

Collectie van sieraden geveild voor slechts 5% van de geschatte waarde

Na de zoveelste herinnering, besloot JP Morgan één van hun kluizen te openen en troffen een sieradencollectie aan die volgens Bloomberg zou bestaan uit “zeldzame munten, juwelen en Rolex-horloges”. JP Morgan verzekerde hen dat de verzameling zou worden teruggegeven, maar niet was minder waar.

Volgens het echtpaar heeft de bank de sieraden ongeveer 10 maanden later alsnog aangeboden tijdens een veiling en verkocht voor slechts een fractie van de waarde. Hoewel de verzameling namelijk richting de $ 10 miljoen waard zou zijn, leverde het slechts $ 552.700 op.

Genoeg reden om een rechtszaak aan te spannen, vonden Jorge en Stella Araneta. Ze deden meerdere claims. Eén daarvan is reeds afgewezen, maar de zaak gaat door op “andere claims van nalatigheid”.