Tonijn wordt ook wel de ’tournedos van de zee’ genoemd en zit boordevol gezonde vetten en voedingstoffen. We zouden onszelf allemaal een plezier doen door meer van deze vissoort te eten. Iemand in Japan is daarvan op de hoogte, net zoals vele landgenoten, en heeft tijdens de nieuwsjaar-vismarkt in de hoofdstad van Japan een flinke voorraad aan tonijn ingeslagen.

Tonijn van 212 kilogram

Tonijn is direct uit blik eetbaar, maar wie iets meer te besteden heeft, eet uiteraard niets dat uit een blik komt. Hup, smijt die portefeuille leeg op de toonbank en ga voor een verse portie van de delicatesse. Anders gaat iemand anders u wel voor. Op 5 januari, tijdens de eerste veiling van het nieuwe jaar op de Toyosu-vismarkt in Tokyo, werd namelijk een blauwvintonijn verkocht aan iemand voor ¥ 36 miljoen, omgerekend € 261.500.

“Tuna King” van Japan

De gewaardeerde blauwvintonijn weegt 212 kilogram schoon aan de haak en werd bij Oma in de noordelijke prefectuur Aomori, uit het water gehengeld. Oma’s blauwvintonijn, bijgenaamd ‘zwarte diamanten’ zijn populair vanwege hun hoge waarde en worden routinematig gebruikt door de beste chef-koks van het visrijke land.

Hoewel dit klinkt als een uitzonderlijk bedrag, is dat het in wezen niet. Het veilingrecord van een tonijn staat namelijk op € 2.947 miljoen, betaald voor een tonijn van 278 kg tijdens de veiling in Tokyo in 2019. De koper was, zoals gewoonlijk, Kiyoshi Kimura, ofwel de “Tuna King” van Japan en hoofd van de Kiyomura Corporation die de Sushi Zanmai-restaurantketen runt.

“Ik had verwacht dat het (de tonijn) tussen de ¥ 30 miljoen en ¥ 50 miljoen yen (€ 212.220 – € 353.780) zou zijn, of het hoogst op ¥ 60 miljoen (€ 424.440), maar het werd uiteindelijk vijf keer duurder”, zei hij destijds. Voorgaande jaren werden er ook tonijnen voor enorme bedragen aangeschaft en bijna iedere keer was Kimura de koper.

Dit jaar ging iemand anders echter naar huis met de hoofdprijs. Namelijk Hiroshi Onodera, eigenaar van de luxe Sushi Ginza Onodera-keten. De winnende tonijn zal gesneden en geserveerd worden in zijn Onodera-restaurant in Omotesando, een vooraanstande winkelwijk van Tokio.