Tegenwoordig zijn de rollen tussen man en vrouw anders verdeeld dan het vroeger was. Hoewel veel vrouwen nog wel huishoudelijk werk doen, zijn de laatste jaren vaker de rollen in het huishouden ook het werk van de man. Echter kiezen echtparen soms nog voor de meer ’traditionele’ manier. Helaas liep dat bij Ivana Moral en haar man volledig uit de hand…

Maar liefst € 200.000 voor huishoudelijk werk

Een echtpaar uit Velez-Malaga, Zuid-Spanje, zijn naar de rechter gegaan om hun relatie officieel te verbreken. En daar kwam een opmerkelijke eis bij kijken. Moral heeft namelijk laten blijken dat ze ex-man om een enorme vergoeding voor het huishoudelijk werk door de jaren heen: 25 jaar om precies te zijn.

Haar ex-echtgenote werkte fulltime en wilde niet dat zijn toenmalige partner een baan nam. Volgens Ivana Moral had ze geen andere keuze dan om al het huishoudelijk werk op haar te blijven nemen, terwijl ze daarnaast ook nog werkte in de sportscholen die hij bezat. “Hij liet me alle huishoudelijke taken op me nemen, waardoor ik mij op een plek bevond dat ik niets anders kon doen,” legt Moral uit.

De twee hebben samen twee kinderen, waarvan één ouder is dan 18 en de ander nog minderjarig. Daar zal de man maandelijks kinderopvangtoeslag voor aan zijn ex-vrouw moeten betalen. Verder heeft de rechter besloten dat de man zo’n € 200.000 verschuldigd is aan Ivana Moral, voor het huishoudelijk werk dat ze heeft verricht.

“Het is zeer verdiend”

Maar waarom moet de man dit bedrag betalen volgens de rechter? Dat kwam omdat er in hun huwelijk sprake was van een scheiding van eigendom, wat inhoudt dat alles ieder verdient, niet gedeeld hoeft te worden met de ander. Daardoor ontstond het probleem dat Moral geen geld verdiende en ook niet bij het geld kon dat haar man bezat, terwijl zij in weze er net zo hard voor werkte.

Ivana Moral heeft haar gelijk gekregen en geeft aan tevreden te zijn met de straf die haar ex-man opgekregen heeft: “Het is zeer verdiend.” Het verhaal is breed uitgemeten door de media, maar dat is ook de missie van Moral geweest. “De reden dat ik besloot de media in te lichten, is dat ik wil dat vrouwen weten dat we aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor huishoudelijk werk, als er een overeenkomst is inzake scheiding van goederen.”