De Silicon Valley Bank (SVB), tot voor kort de zestiende bank van de Verenigde Staten, is failliet verklaard. Waar de bank vóór afgelopen vrijdag $ 200 miljard waar was, is het sinds afgelopen onzeker wat er gaat gebeuren. Maar wat houdt dit in voor de klanten zoals het biotechbedrijf Pharming?

Binnen 48 uur viel de Silicon Valley Bank om

Het bedrijf uit Leiden heeft namelijk een kwart van alle contenten waar ze over beschikken op een rekening staan bij SVB. Namelijk zo’n $ 45 miljoen. Omdat de huidige situatie nogal onzeker is, moet het nog duidelijk gaan worden wat er met dit geld gaat gebeuren.

Afgelopen zondag verklaarde de Amerikaanse regering dat rekeninghouders de dag erop weer toegang tot hun tegoeden zouden krijgen om te zorgen dat het financiële systeem in tact blijft. Ook Pharming kan dus weer bij hun tientallen miljoenen. “Dit is goed nieuws’’, zegt Leon Melens, woordvoerder van Pharming. “Er was vertrouwen dat het goed zou komen, maar dat dat nu ook gebeurt zorgt voor opluchting.’’

De oorzaak van dit alles was een klassieke ‘bankrun’. Rekeninghouders van de bank besloten massaal al hun spaargeld op te nemen, waardoor voor de bank een acuut liquiditeitsprobleem ontstaat. Omdat de bank niet meer aan de verplichting kon voldoen en om verdere problemen te voorkomen zette een toezichthouder van de Amerikaanse staat Californië de bank op slot. Amerikaanse media omschrijven de ineenstorting van van de Silicon Valley Bank als “het grootste faillissement sinds de kredietcrisis van 2008”.

 

Biden heeft in een speech verklaard dat de verantwoordelijken “volledige verantwoording” zullen afleggen. “We zullen doorgaan met onze inspanningen om toezicht en regelgeving te versterken voor grotere banken, zodat we niet weer in deze situatie terechtkomen”, zei de president van de Verenigde Staten.

“Het totaal aan tegoeden zal worden vergoed”

De grootste bank voor startups en scaleups in de VS is tactisch gelegen in het hart van de techindustrie van het Westen, maar voorzag de financiële behoeften van technologiebedrijven over de hele wereld, waaronder ook die van Pharming. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelt medicijnen tegen ziektes en waren bijvoorbeeld ook betrokken bij de COVID-19-vaccins.

Het bedrijf zou sowieso in ieder geval $ 250.000 van de Amerikaanse rekening terugzien en £ 85.000 pond van de Britse rekening, maar SVN streeft ernaar alles gewoon netjes terug te geven. “Het totaal aan tegoeden zal worden vergoed. Verliezen bij de afwikkeling van Silicon Valley Bank zullen niet door de Amerikaanse belastingbetaler worden gedragen.”, staat in een verklaring van de bank.