Voor af een toe eens door de aangeraden video’s door YouTube scrolt, zal wel eens geconfronteerd zijn met het kanaal van MrBeast. Deze Amerikaan, wiens echte naam Jimmy Donaldson, heeft PewDiepIe van de troon gestoten als het individu met de meeste abonnees en steekt enorme bedragen in zijn video’s, maar geeft anderzijds ook een hoop weg aan goede doelen.

MrBeast heeft maar liefst 137 miljoen abonnees

De 24-jarige heeft enorme bekendheid gegenereerd door op het videoplatform allerlei challenges en games te uploaden. Zijn officiële account ‘MrBeast’ heeft dan ook maar liefst 137 miljoen abonnees. Echter deed hij op dit kanaal ook al verschillende bizarre weggeefacties, zoals het leegkopen van vijf winkels om de spullen weg te geven, het kopen van een huis voor een dakloze en het planten van 20 miljoen bomen.

Kort daarna besloot Donaldson om een nieuw kanaal te starten en daarbij een goed doel te beginnen: Beast Philanthropy. Alle opbrengsten van dat kanaal gaan rechtsreeks naar het goede doel, waarmee hij duizenden mensen aan eten helpt. Maar daar blijft het niet bij. Door sponsors weet MrBeast meer acties te doen om mensen te helpen. Echter gaat het veel verder dan alleen eten. Hij heeft nu al een aantal video’s geupload, van het bouwen van huizen voor mensen tot het redden van een weeshuis in Afrika.

De liefdadigheid van Beast Philanthropy

Nu heeft MrBeast weer een gloednieuwe video online gezet: hij heeft met zijn organisatie 20.000 schoenen gedoneerd aan schoolkinderen in Zuid-Afrika. “Voor honderdduizenden kinderen in Zuid-Afrika is het enige dat tussen hen en een opleiding staat een eenvoudig paar schoenen,” zegt hij in zijn video. En dat klopt. De kinderen moeten daar dagelijks kilometers afleggen op blote voeten om naar school te kunnen, vaak over heel gevaarlijke terreinen. Daarom is er een goed doel ontstaan in Afrika waar ze gerecycled materiaal in stevige schoenen veranderen om de kinderen te helpen.

Donaldson ging naar Afrika om samen met dit goede doel samen te werken. Dankzij hun sponsor wisten ze met Beast Philanthropy 20.000 schoenen te financieren. Zijn team is naar negen verschillende scholen gegaan om deze schoenen aan de kinderen uit te delen. “Ik kan niet wachten om de glimlach op de gezichten van die kinderen te zien,” zei een teamlid van Beast Philanthropy.

Hartverwarmend om te zien is het zeker, maar er heerst ook kritiek. Critici verklaren dat Jimmy Donaldson zijn goede daden in de eerste plaats doet voor views en geld. Anderen zeggen dat omdat hij geld verdient met de video, het niet welgemeende liefdadigheid is. Er is zo veel kritiek, dat MrBeast een disclaimer op zijn Twitter moest geven over wat zijn kanaal Beast Philanthropy echt voor staat.

‘Pleisteroplossingen’ zoals deze krijgen vaak kritiek omdat grotere structurele problemen, zoals armoede, ziekte en honger, nooit kunnen worden opgelost door alleen maar een daad van vriendelijkheid. Daarvoor zijn grotere oplossingen nodig, zoals een verandering in het systeem.

Geven is echter nog steeds geven, zouden we denken. Het lijkt er gelukkig dan ook niet op dat MrBeast plannen heeft om te stoppen met zijn nieuwe doel. Zijn video’s zullen niet alle problemen ter wereld kunnen oplossen, maar zijn hulp wordt door zijn fans en de mensen die hij helpt enorm gewaardeerd.

Bent u zelf ook benieuwd naar de gelukkige gezichten die de kinderen droegen met het ontvangst van de schoenen? Kijk dan vooral de video hieronder: