De Rolls-Royce Phantom Syntopia – gebaseerd op Phantom Extended – is een meesterwerk dat voortgekomen is uit een samenwerking tussen de Britse autobouwer en de Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen. De auto is geïnspireerd op het concept van vluchtigheid en het vermogen van de menselijke geest om de realiteit te transformeren en opnieuw te definiëren. Klinkt veelbelovend, nietwaar?

Rolls-Royce x Iris van Herpen

Na vier jaar van continue ontwikkeling is het project voltooid. De Phantom Syntopia is ontworpen om de passagiers het gevoel te geven dat ze zich in een andere dimensie bevinden. Het interieur is voorzien van opvallende details, zoals de sterrenhemel op het plafond, dat is geïnspireerd op het idee van een donkere, mysterieuze lucht.

Rolls-Royce Phantom Syntopia-02

De auto heeft een unieke laklaag, de eenmalige Liquid Noir-lak, waarvan de kleur verandert afhankelijk van de hoek van waaruit je ernaar kijkt. Even glinsterend als verbluffend. Er ging een behoorlijk proces aan vooraf om dat te kunnen realiseren. Het bespoke-team ontwikkelde een “geheel nieuwe techniek voor het aanbrengen van pigment”, een proces dat enkele maanden in beslag nam, inclusief “meer dan 3.000 uur testen en valideren alleen”.

Interieur van de Rolls-Royce Phantom Syntopia

Ook het interieur is niet overgeslagen en voorzien van onberispelijk leer van meer dan 1.000 huiden, afgewerkt met 162 delicate bloembladen. Daarnaast werden 187 lichten van de 995 fonkelende ‘sterrenhemel’ afzonderlijk met de hand geplaatst. Een enorm tijdrovende onderneming.

De samenwerking tussen Rolls-Royce en Iris van Herpen heeft geleid tot een uniek kunstwerk op wielen, dat een perfecte combinatie is van vakmanschap, design en technologie. De Phantom Syntopia is een ongekend luxe en exclusieve auto, die alleen beschikbaar zal zijn voor een zeer selecte groep klanten, en wordt aangeprezen als de “meest complexe Bespoke Phantom ooit geproduceerd”.

Wat Goodwood voor Rolls-Royce is, is Amsterdam voor Van Herpen

“Toen ik het Bespoke Collective ontmoette, ontdekte ik dat de wereld van Rolls-Royce erg lijkt op die van Haute Couture”, aldus Van Herpen. “Elk kledingstuk dat ik maak is uniek, op maat gemaakt voor de individuele afmetingen van mijn klanten, net als elke Rolls-Royce. Mijn klanten komen naar ons atelier in Amsterdam voor fittingen, net zoals klanten van Rolls-Royce tijdens het hele ontwerp- en handwerkproces worden uitgenodigd in Goodwood.”

Het model wordt beperkt tot slechts één exemplaar en zal in mei van 2023 stralen in de privécollectie van de opdrachtgevers.

Rolls-Royce Phantom Syntopia-06