Eerder deze week moest Nederland naar het stemlokaal als onderdeel van de Provinciale Statenverkiezingen. In het kader van deze gebeurtenis, waar de BoerBurgerBeweging (BBB) alle verwachtingen van zou overtreffen, besloot MKB-Nederland en VNO-NCW een rapport uit te brengen over het huidige ondernemersklimaat.

Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2023

In dat rapport, genaamd ‘Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2023’, staan een aantal opvallende constateringen. Hoewel Nederland alom bekend staat als een geweldig plek om te ondernemen, blijkt dat één derde van de in totaal 2.100 ondervraagde ondernemers het onaantrekkelijk vinden om hier te ondernemen.

Ook vindt 62% van de respondenten dat het ondernemingsklimaat in de afgelopen vijf jaar alsmaar verslechterd is. Verder maken ze zich zorgen om de polarisatie, maar vooral het personeelstekort lijkt het de ondernemerskwaliteit de nek om te draaien. Mark Rutte zou zeggen dat het enorm fijn is dat we zoveel werkgelegenheid hebben, maar door een aantal factoren, waar vergrijzing een grote rol in speelt, is er niemand om die rollen te vullen.

Dat is terug te zien aan de hand van de cijfers. Namelijk 53% maakt zich zorgen over de krappe arbeidsmarkt, gevolgd door ‘regeldruk en vergunningverlening’ (50%), de oplopende energiekosten (39%) en belastingen en premies: 38%. Hoewel het in mindere maten is, baadt ook de ‘stikstofcrisis’, financiering en onderwijs men zorgen.

Terwijl kleinschaligere bedrijven zich voornamelijk druk maken over de energiekosten, zien grotere bedrijven belastingen en premies als eventuele dwarsbomen. Wat ze wel in gemeen hebben, is dat ze de politiek te onbekwaam vinden. Zo’n 67% van de ondervraagden is “ontevreden over de betrouwbaarheid en stabiliteit van de politiek en het bestuur”.

Lees het volledige rapport hier. Benieuw naar welke karaktereigenschappen nodig zijn voor een succesvolle ondernemer? ChatGPT heeft er 7 voor u op een keurig rijtje gezet.