Oprah Winfrey is een mediamagnaat en een absolute grootmacht in de televisie en media in de Verenigde Staten. De grondlegger van The Oprah Winfrey Show (1986-2011) is één van de meest bekende en invloedrijke (tv-)persoonlijkheden ter wereld. Haar rijkdom is een bewijs van haar succes en harde werk.

The Oprah Winfrey Show

Ze werd geboren op 29 januari 1954 en haar wieg stond in de Amerikaanse staat Mississippi, waar ze in armoede opgroeide. Toch waren haar ambities groot en begon ze haar carrière als radio- en televisiepresentator. Totdat ze in 1986 begon met haar eigen tv-show. Ze heeft talloze beroemde sterren mogen interviewen, maar de meest opmerkelijke was ongetwijfeld Michael Jackson. Het sitdown-interview in 1993 over de ‘Neverland Ranch’ werd het meest bekeken in de tv-geschiedenis. Met 90 miljoen kijkers wereldwijd is dat record anno 2023 nog altijd niet verbroken.

Oprah heeft haar populaire talkshow – die 25 jaar lang werd uitgezonden – omgevormd tot een groots media- en zakenimperium. Want hoewel ze al een aantal jaar niet meer op de beeldbuis te aanschouwen is, heeft Oprah een eigen productiebedrijf, Harpo Productions, waar de televisiezender Oprah Winfrey Network onder valt, onder meer bekend van de Academy Award-genomineerde film The Color Purple.

Filantropische bijdragen aan de wereld

Naast haar succesvolle carrière als mediapersoonlijkheid heeft Oprah Winfrey ook geïnvesteerd in andere zakelijke ondernemingen. Ze is een aandeelhouder van Weight Watchers en heeft ook geïnvesteerd in vastgoed en kunst. Maar Oprah ze probeert met haar filantropische donaties bij te dragen aan de wereldse samenleving.

Ze heeft verschillende goede doelen opgericht en heeft miljoenen dollars gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen. Ze heeft ook een school opgericht voor meisjes in Zuid-Afrika, de Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls, waar meisjes uit achtergestelde gemeenschappen toegang hebben tot onderwijs en persoonlijke ontwikkeling.

Oprah Winfrey

Foto: Oprah Winfrey’s interview met Adele (2021)

In 2018 doneerde ze $ 500.000 aan March For Our Lives, een beweging die strijdt voor strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten. Ze heeft ook miljoenen gedoneerd aan het Oprah Winfrey Charitable Foundation, dat zich richt op het verbeteren van de levens van mensen wereldwijd.

Bikkelharde zakenvrouw met een klein hart

Kortom: de rijkdom van Oprah Winfrey is een weerspiegeling van haar succes als mediapersoonlijkheid en zakenvrouw. Maar het is ook een bewijs van haar filantropische inzet voor het verbeteren van de wereld. Haar bijdragen aan goede doelen en de oprichting van haar eigen school in Zuid-Afrika zijn een inspiratie voor anderen om zich in te zetten voor het verbeteren van de samenleving en het creëren van positieve veranderingen in de wereld.

Forbes heeft al haar activisten en eigendommen opgespoord en kwam tot de conclusie dat  Oprah Winfrey over een vermogen van ongeveer $ 2,6 miljard zou moeten beschikken. Volgens het zakenblad is ze daarmee één van de rijkste zwarte vrouwen in Amerika, gevolgd door zangeres en Fenty Beauty-eigenaar Rihanna, artiestenaam van Robyn Rihanna Fenty, met een geschat vermogen van $ 1,4 miljard.