Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel en een beroepsverbod van twee jaar tegen een 37-jarige Rotterdamse juwelier. In een jaar tijd zou er namelijk voor € 140.000 gepind zijn met gestolen bankpassen, welke met uitzondering van één allemaal toebehoorde aan oudere mensen. “Al snel bleek dat bij deze juwelier meerdere frauduleuze transacties plaatsvonden met bankpassen afkomstig van bankpasfraude”, schrijft het OM.

€ 140.000 aan gestolen geld gepind bij Rotterdamse juwelier

Er zijn merkwaardige taferelen geconstateerd bij een juwelier in Rotterdam. De zaak begon in mei afgelopen jaar, toen er een ‘klant’ twee diamanten van totaal € 29.500 kocht en deze afrekende met wat later een gestolen bankpas bleek. Toen het politieonderzoek van start ging, kwamen ze er al snel achter dat het niet de eerste keer was dat dit soort transacties plaatsgevonden had.

Het zou in totaal om zes frauduleuze transacties gaan die qua aantallen varieerden tussen de € 10.000 en € 30.000, wat het totaal brengt op € 140.000. Naast de transacties zouden er gestolen sieraden omgesmolten zijn.

Een celstraf van drie jaar

De juwelier claimt zelf dat het om normale verkopen gegaan is, echter zijn deze transacties niet terug te vinden in de administratie van het bedrijf en er zijn ook geen camerabeelden van terug te vinden, wat de zaak nog verdachter maakt. Op 24 augustus kwam de politie in actie en ze hebben naast de 37-jarige juwelier ook nog drie andere verdachten aangehouden op verdenking van witwassen. Op hun telefoons vond de politie foto’s en filmpjes die gelinkt konden worden met fraude met betaalproducten.

Justitie heeft nu drie jaar cel en een twee-jarig beroepsverbod geëist tegen de juwelier. Echter is er nog niet precies duidelijk wat er met de andere verdachten zal gebeuren, al zullen ze er hoogstwaarschijnlijk ook niet vanaf komen met een taakstraf.