Een huwelijksreis moet onvergetelijk, speciaal en liefdevol zijn. De in Californië woonachtige Elizabeth Webster en Alexander Burckle zullen zich huwelijksreis naar Hawaï ongetwijfeld altijd herinneren, maar niet om de reden waarop ze hadden gehoopt. Hun snorkeltocht in september van 2021 bij rondvaartbedrijf Sail Maui veranderende al gauw in een nachtmerrie toen ze door de bootreisorganisatie werden achtergelaten op zee.

Onzorgvuldige organisatie tijdens het snorkelen

Snorkelen kan risico’s met zich meebrengen, zoals verdrinkingsgevaar, maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan het een veilige en plezierige activiteit zijn. We kunnen ons wel een aantal scenario’s bedenken, maar achtergelaten worden door de organisatie zal niet het eerste binnenschieten.

De vraag is hoe dit had kunnen gebeuren bij een gerenommeerde bootreisorganisatie zoals Sail Maui, aangezien zij verantwoordelijkheid zijn voor de veiligheid van hun klanten. NBC News schrijft dat het pasgetrouwde stel samen met 42 andere passagiers deelnam aan de wateractiviteit. Ze vertrokken volgens planning rond 10.00 uur uit de haven van Lahaina op het eiland Maui om vervolgens 15:000 terug te keren.

Maar Webster en Burckle, beiden ervaren snorkelaars, zouden niet samen met de groep terugkomen. Om 10:50 werd door personeel het anker naar de bodem gegooid, waarna de deelnemers het water in konden. Hoe lang ze konden blijven voordat ze naar de volgende bestemming zouden gaan, werd niet vertelt, staat in de rechtbankpapieren.

Ongeveer een uur later probeerden het Amerikaanse stel terug naar de bot te keren, maar omdat het water ‘onstuimiger’ was geworden, was dat makkelijker gezegd dan gedaan. “Om ongeveer 12.20 uur, na nog eens vijftien minuten agressief zwemmen, was de boot duidelijk verder van de eisers verwijderd dan de laatste keer dat ze hadden gekeken.”

Compensatie voor “emotionele en fysieke schade”

Ondanks dat de bemanningsleden drie keer koppen hebben geteld, ging het alsnog mis en werden de twee aan hun lot overgelaten.  Het moet een traumatische ervaring zijn geweest om op zee te drijven zonder te weten of ze ooit terug zouden komen. Maar toch lukte ze het om rond 13.00 de kust te bereiken, waar een lokale bewoner ze uitgeput en uitgedroogd aantrof.

“Het was gewoon te ongeorganiseerd. Iedereen bleef in beweging, dus ze werden gemakkelijk gemist”, vertelde Jessica Hebert, een deelnemer aan de desbetreffende snorkeltour, aan Hawaii News Now. Ook verklaarde ze dat niemand stil was tijdens de telling na het snorkelen, waardoor het onduidelijk was of de groep compleet was.

Dit had allemaal voorkomen kunnen worden als Sail Maui zich had gehouden aan hun veiligheidsprocedures. Het echtpaar heeft bijna € 5 miljoen euro geëist van Sail Maui wegens de “emotionele en fysieke schade” die ze hebben geleden. Hoewel sommige mensen misschien denken dat het bedrag overdreven is, is het begrijpelijk dat het stel zulke hoge eisen stelt, want voor hetzelfde geld zouden ze verloren gegaan zijn in de woeste zee.