Geld maakt niet gelukkig. Niet iedereen zal het eens zijn met deze spreuk, maar Cees Stoll, een 76 jarige man die afgelopen jaar in een klap miljonair werd, is niet gelukkiger geworden van de extra miljoenen op zijn bankrekening. Opmerkelijk, omdat hij destijds zo tevreden leek, ondanks de schrijnende situatie.

Postcodekanjer valt in Heemskerk

Afgelopen jaar viel de Postcodekanjer van € 58,9 miljoen in Heemskerk. De Postcodeloterij klopt ook bij de gepensioeneerde Cees Stoll aan. Hij kon het amper geloven dat hij zojuist € 2.804.761 had gewonnen. “Ik heb er slecht van geslapen”, zei hij. “Het is geweldig wat je krijgt. Als je dan een kolere jaar hebt gehad met een hoop zorgen, ja, dan valt het dubbel hard op je dak.”

Met die zorgen doelt de loterij-winnaar op het recentelijke overlijden van zijn levenspartner. Omdat zij niet verzekerd was, raakte hij opgezadeld met de schulden en alle gevolgen van dien. “Toen ik het bedrag hoorde had ik het gevoel alsof ik door mijn hoeven zakte”. En dat gebeurde laten ook. Na de uitzending moest zelfs een ambulance komen, omdat hij laten “ter plekke door zijn benen” zakte.

De prijs kwam als een donderslag bij heldere hemel, maar tot op heden ervaart hij vooral de keerzijde van de medaille, zo schets hij in een nieuw interview met de Telegraaf. De loterij-winnaar heeft nog geen plezier ervaren van het gewonnen megabedrag. “De nieuwe keuken van twintigduizend euro moet nog worden geïnstalleerd, maar of ik er veel plezier van ga hebben, is nog de vraag. Ik ben het wel zat hier, wil gaan verhuizen.”

“Iedereen wil opeens iets van je”

Ook de aandacht die hij plotseling voelt vreemd aan. Naar eigen zeggen lopen mensen de deur plat en lijkt iedereen weer contact met hem op te zoeken. “Iedereen wil opeens iets van je. Ze zijn benieuwd naar hoe het met me gaat, of hopen misschien wel geld te kunnen krijgen. Het geld maakt alles natuurlijk een stuk makkelijker, maar mijn leven wordt er niet gelukkiger op. Het voelt leeg, dat is het.”

Met het winnen van de enorme prijs hoopte hij rust te voelen, maar vooralsnog heeft het voornamelijk leegte en boosheid opgeleverd. “Wat had ik er graag met haar (zijn vrouw Jetty, red) van willen genieten.”